Wednesday, 31 December 2014

umur berapa? 19.

aku terjumpa satu post pasal puisi ni. and saja nak share.

Kehadiranmu dinanti penuh debaran...
Kedatanganmu disambut penuh kemeriahan...
Mengharap sinar, harapan, dan senyuman...

Namun siapa sangka...
KAU menduga, KAU menguji kami penuh cabaran...

Mac 2014...
Perginya MH370 tanpa berita...
Perginya penuh tanda tanya...
Perginya tanpa meninggalkan secebis jejak...

Feb - Apr 2014...
Empangan kami kering...
Alam tidak sudi memberi kami air...
Catuan air sehingga berbulan-bulan lamanya...
Mengajar kami untuk tidak membazir...

Tidak cukup dengan itu...
Alam seolah-olah memarahi kami...
Jerebu menduga kami...
Seksanya hidup menyedut udara kotor...
Mungkin dari kesilapan kami sendiri...

Julai 2014
Ketika umat Islam menikmati ibadah puasa...
Dan kemeriahan Aidilfitri kian dirasa...
Hati kami bagai direntap...
Perginya MH17 tidak kembali...
Kami terduduk...
Menangisi dan meratapi perginya MH17...
Seolah-olah orang tersayang berada di sana...

Satu persatu KAU bongkarkan...
Kerana hilangnya sifat amanah si dewasa, si anak menjadi mangsa...
Kebocoran soalan UPSR...
Cukup menjatuhkan sifat mulia seorang dewasa...

Disember 2014...
Kami menangisi setiap gambar yang kami tatapi...
Air yang membawa kemusnahan...
Meruntun hati kami...
Namun kami tahu...
Ada ganjaran disebalik air kemusnahan itu...

Kini...
Saudara kami QZ8501 menghilangkan diri...
Membuat kami ternanti...
Membuat kami meratapi kembali MH370 dan MH17...

Betapa KAU sayangkan kami...
KAU hantarkan petandaMU...
KAU hantarkan petunjukMU...
KAU hantarkan ujianMU...
Supaya kami mengingatiMU...
Supaya kami tidak lupakanMU...

Mungkin selama ini telah KAU hantarkan petandaMU kepada kami...
Namun...
Tetap jua kami buta...
Buta dalam menilai cinta agungMU...

Kami alpa kepadaMU...
Kami jauh dariMU...
Kami kejam dengan bumi...
Kami abaikan saudara kami...
Kami pentingkan diri!
Kerana merasai dunia ini hak kami...

2015...
Kembalikanlah sinar, harapan, dan senyuman kami...
Bawalah air matamu 2014...
Pergilah bersama deritamu 2014...
Bersihkanlah kesan hitammu 2014...
Kami pasrah...
Kami redha...

Tuhan...
Terima kasih atas kasih sayangMU...

MH370... Kami masih menantimu...
MH17... Kami harap kamu tenang di sana...
QZ8501... Kembalilah...
Buat mangsa banjir...
Tabahkanlah dirimu... 

Kuatkanlah hatimu...

Buat semua pengajaranmu, terima kasih 2014...

bersama-sama lah kita mengambil iktibar atas apa yang berlaku dan terus mendoakan kesejahteraan kita semua. Al-Fatihah...

******************************
alhamdulillah. so, esok dah masuk tahun baru. azam 2014 aku tak tercapai pun. apa azamnya? nak touch logo UPM kat artificial wall (wall climbing) kat padang kawad tuuu. heww. nampak macam takkan tercapai je.

azam 2015? sebenarnya, aku takdelah berazam bagai-bagai ni. huhu. yang penting, setiap hari aku tahu apa aku nak buat, apa aku nak capai. insyaAllah. tapi kannnnnnnn memandangkan tahun 2015 aku habis belajar insyaAllah, hm hm makanya ...

aku nak ada RELATIONSHIP GOAL

boleh?? haha goal je. belum a relationship lagi aherherher. itupun kalau bertepatan dengan masa dan keadaan. :p *aku masih berpegang pada janji terhadap diri sendiri*. #NowPlaying Complicated - Avril Lavigne

tapi kalau dah jodoh tak ke mana katanya hewhew. :p

Hai, saya Joe.
Joe mana?
Joe-doh awak.

boleh klik link (Joe-doh) untuk video

apa-apa pun, still have loads to do ~~ and brace myself, FINAL EXAM IS COMING !! the final of final exam sebab lepas ni aku dah start internship untuk 1 sem. lepas tu, konvooooo insyaAllah. save your November 2015, bawak hadiah tauuu! XD and for the closing,


alhamdulillah. macam tak percaya jee. *kelipkelipmata*

inlah hasil daripada Episod Anak Perantau haritu hahaha. my FYP Thesis.

last but not least, all the best to all friends! mohon maaf salah dan silap. :)))))))))) *smiley gaya ANA kakaka*

lepas setelkan Semester 7 ni, macam biasa lah, berprogram. huhuhu.


Xplorasi yang aku pergi dulu nampaknya setakat tu je lah ceritanya. tak koso den do ai nak update dah haha, k bye! :D

any typo abaikan.

p/s :: "stay mana?" | "Rambai Hill."