Wednesday, 31 October 2012

sepetang.


haritu kan ada cuti raya haji kan. so room mate aku sorang ni balik lah kampung dia kat Terengganu sana. petik je nama Terengganu konfem lah ingat keropok lekor so ramai lah yang kirim kat member ni. nama dia Pah. tapi aku tak kirim sebab aku tahu ramai yang kirim so aku akan tumpang lah je diorang makan nanti. lagipun, poket asyik bocor jee malas nak jahit. strategik bukan?

jadi ceritanya, petang semalam lah baru goreng sejak stok sampai hari isnin haritu. terima kasih daun keladi lah kat Kakcik sebab boleh tumpang penuhkan peti ais dia. unYunglah kann ada peti ais dalam bilik. kepala aku pun dah bajetbajet nak buat bisnes aiskrim malaysia dah ni. ohoi teringat pulak aiskrim yang ustazah tempat mengaji aku buat. sedap woh. 

venue nya haruslah di bilik aku sebab apa, aku pun tak berapa nak pasti sangat. mungkin sebab tauke keropok tu tinggal kat bilik aku kot. yelah nama pun room mate kan. yang tukang bawak periuk nya, Na'im. dia ni perempuan. tapi sebab nama dia best sangat, so consider her as pondan. boleh? :P minyak pun dia spedo. so aku hanya sumbangkan plug je untuk hidupkan (?) periuk tu.


popia otak-otak
hahahaha. aku tak tahu nak cakap apa pasal benda alah ni. mulamula ingatkan sebab terlampau panas. memang terlupa nak slow kan. dah masuk second round goreng, memang sah bukan sebab panas sangat ke apa tapi sebab kulit popia tu yang tak berapa elok kot. lembut semacam. habis terburai isi otak-otak tu bila dah siap goreng. yelah. beli nya dah berapa lama entah masa ada pesta MAHA Tani kat kolej ni. asyik tak dan je nak goreng, ha amik kau. plus, isi otak-otak tu pun rasa lain macam walaupun expired lagi setahun dua.

versi panjang

versi pendek

lepas tu, kitorang pun proceed je untuk goreng keropok lekor. ada lah tiga bungkus rm5. kira ada 25 batang setiap bungkus. kenyang. jimat duit untuk makan malam tu. hewhew. kenapa ada versi panjang versi pendek? ni semua sebab komenkomen Pah. kalau kat Terengganu potong pendekpendek, kalau kat Terengganu, belah tengah, kalau kat Terengganu macam ni, kalau kat Terengganu buat macam tu. haa macam macam lah. tapi dia duduk tepi je observe semua. tauke kan. tukang belikan je. ahaha. XD

tapi at the end, semua pun enjoy makanmakan ni. walaupun sekadar keropok lekor tapi sebab dari Terengganu dan makan ramairamai sambil bergosip santai, nikmat dia lain macam. lolol. finally, the picture of the dayyyyyy
 
ce teka ce teka sapa ni
disebabkan space dalam bilik sempit, so manfaatkan katil dengan sebaiknya. Kakcik, Kakcik *geleng-geleng kepala. #eh

okay ini cerita penutup Oktober. aku tiada cerita menarik untuk dikongsi. byebye :D

p/s :: masih rahsia.

Tuesday, 16 October 2012

re-post #2


JENG! JENG! JENG!

assalamualaikum..(cewah bajet sopan)

hola! diS is me KAISYA ASPIRINTA wh0m akkarin meant..g0nna write in malay.."BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN"~hehe..firstly wish primary owner,, MucHa GraSciAs! baek tol aty,, jantung,, n paru2 ko 0mb0ng bg ak share bl0g rurouni neyh..ak update je la pape pun erk scare lgsg or ta lgsg..^_~

dear readers,,
name pnuh sile lihat kad pengenalan yg b'wrna biru okeyh..bkn mera or ijau even ak sgt chenta akn ijau..! erm,, act ta taw pun na share or story mory pe kat blog yg da b'kurun lame ney tp sj je na pasar a.k.a market an diri cm akkarin tuh..waahaa~ stuju ngn latest post dye,, da abs spm rase relieve..siyesly tp nyesal sket psl ta dpt jmpe sume frenz yg crazy nye m'cpai thp maximum d 5sc1 2009..ahaha! u guys mmg great xpcially inchek 0mb0ng a.k.a hyuuga neji neyh..(pancing baek pny) erm,, mmg rase trial agy better tp hope je la yg evrytg's g0nna b okay man..huhu~ so,, plan after exam..? SAYE MAHU BELAJAR MEMASAK!! ngeh3..cop3! bkn ta pndai masak cume kurang saje..so na advance an dri neyh spy expert dlm msk mcm2 lauk wlaupun ta slalu..hurm,, next PLKN..? lmbt agy..ta kene lak gr0up 1..aduyai..ta best ah! 1st,, lame na tggu..t'uja aw! haha..2nd,, cam ta smpt je na abes an..i'allah dpt stdy offer msty ar kne kuar dr kem tuh an..erm...pas tuh.. LESEN KETE..? ta dftr agy..hajat aty mmg na amik tp ta taw smpt ke ta or bley ke f0llow sgale bgai yg dprlu an..okeh?? 

na agy cite..?? ye2 sy taw sy p'lipurlara t'hebat abd ini..waahaa!
sumtg bout me>>>kaisya aspirinta,, pny mkne t'sirat yg t'sndri..
bley kate kwn akkarin yg paling cun, baek n sgale bgai la an..?? haha!
erm ske b'ckp melawak wlaupn org ta ske or lwk tuh ta b'imej..he3 >_<
suke suki je na wat pe yg rase na wat..best gile kaco org xpcially primary owner blog neyh..! THE BIGGEST LOSER ahaha..
aha! i'm a gurl..female..str8 okeh..buah aty pengarang jntg..?? erm,, n0 k0men..ngee~
suke kwn..na add ms n fb..sile an..sory fs ta aktif..siyesly,, ta best..! huhu~
hve a fmly of course of 5 includg me..
da jd awek sgb mastana tuh for 5 years! n 1 of 0tai aspury~ act,, ta suke pun na share pape ngn owg laen tp dsbb an ak ta sggp agy bia an blog rurouni t'kapai2 tnp arh tju so ak ngn akkarin wat muamalat dat is syarikat utk k0ngsi bnde alah ney..huhu..erm,, pe agy erk..
i think dat's all lah 4 n0w..kalo agk2 ade brite gempak agy mlt0p ak share ngn anda ye..okeh,, papye~ skian,, time kaseh..kaisya aspirinta utk blog rurouni..

_KAISYA ASPIRINTA_

**********

bapak bangang gila style aku first time post entry kat previous blog. HAHAHA.

p/s :: test and test. oh minggu 6, deghah laa abeh.

Monday, 15 October 2012

putus.

mungkin ada yang tahu. mungkin ada yang tak tahu. aku dah pun putus dengan Aidil. apa sebab, aku pun tak pasti. pelik tak? yang penting, aku tahu hubungan ni kalau tak putus pun, takkan jadi lebih baik. tak perlu nak salahkan sesiapa. aku ada silap aku, dia ada silap dia. dalam sedar ataupun tidak. bila kata maaf dah tak dapat diterima akal dan hati, byebye lah. ahha.



bohonglah. sumpah bohong kalau aku tak sedih. tapi aku baru menangis ikhlas sebab sedih dua kali kot. dah almost sebulan jugak lah since putus haritu. tapi sorry lah der. aku bukan macam sesetengah perempuan yang lain, yang frust tertonggeng, harihari meratapi perpisahan, jadi psychotic maniac pulak. haha. nampak luar macam tough je, tapi hati Allah saja yang tahu. tapi hidup percaya qada' dan qadar. ada hikmah, itu pasti. cuma mungkin nampak tak nampak je atau masih belum nampak untuk jangkamasa pendek. ha gituu.

ada lah setahun lima bulan jugak usia hubungan tu. lama tak lama, ni lah paling lama aku pernah ada boyfriend. :P haha aku taknak cerita banyak lah. before, during and after the relationship. nak jelaskan jee. alang alang dah tukar lagu blog ni. mood nak buka pekung di dada yang tak berapa nak pekung pun hadir terkedek kedek. so, actually I promised myself untuk tak ada boyfriend sampai aku grad degree ni nanti. tapi skandal tu boleh saja. wahhahhah! XD gila. kerja gila. but you told me to go ahead, return to my old lifestyle right? 

tapi tolong take note ::

AKU BUKAN PLAYGIRL 
PEREMPUAN GEDIK YANG DESPERATE

nak kawan, kawan je takde hal. lain kisah, lain cerita. aku bukan jahat tapi aku bukan baik juga. yang penting, aku akan sentiasa belajar and adapt myself in this dunia fana. hamboih. kalau ada antara lelaki yang baca ni, yang aku pernah kacaukacau ngoratngorat ushausha, aku tak harap apeape pun dari anda semua. semuanya masih atas horizon teman tapi mesra. kuikuikui. boleh blah lah kan si perasan hotstuff ni. tapi kalau ada jodoh tak ke mana. percayalah, wakaka. ciao! :D


p/s :: pesta konvo turns to kem hutan. weehoo!

Thursday, 11 October 2012

Entry Malam Jumaat #5

JADAH LAH. 
MALAM NI TAKDE CERITA HANTU DER. 
GUWA NAK STUDY CALCULUS NI. 
ESOK MALAM ADA TEST. 
DOAKAN GUWA LULUS JE PUN DAH CUKUP. 
DAPAT "A" LAGI BAGUS.
THANKS YO. 
WAKAKA. :D



p/s :: easily attracted to sportsman.

Tuesday, 9 October 2012

lu kasi guwa mati dulu la baru guwa diam!

dia merenung skrin laptopnya. tangan kanannya menekan keyboard atas bawah berulang kali membaca tweets rakannya. dia terasa. kalaulah bukan sebab mulutnya yang terlalu becok suka bercakap itu, tentu mereka akan bertegur sapa seperti biasa.

"ah! pedulikan lah. entahentah bukan tuju kat aku. aku lak yg terlebihlebih." dia bermonolog.

"aku tak bersalah pun. aku tak gaduh pun dengan dia. aku cuma diam tak bercakap seperti selalu jee." dia berfikir lagi.

"aku kena faham sifat dia. aku tak boleh nak anggap semua orang macam kawankawan aku yang sebelum ni pernah aku kenal. so aku kena selalu jaga hati dia dan orang lain kat sini with no offence. ah! tak kuasa aku nak jual ikan." dia membuat kesimpulan.

dia lantas menjalani hidupnya seperti selalu. yang mana okay, dia okay. yang mana tak okay, dia minta maaf dan terus diam. dia sedar itu sahaja caranya agar semua orang berkawan selesa dengannya. dia tahu bukan senang nak puaskan hati semua orang tapi bukan juga mahu buat kepala sendiri. kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa.

tapi adat manusia. kalau mulut tempayan boleh lah jugak tutup dengan zink ke apa tapi ini mulut manusia. takkan nak sumbat dengan stoking pulak. dia perasan ada orang bercakapcakap tentangnya. entah baik entah tidak itu dia tak mahu ambil tahu. kalau baik, alhamdulillah. kalau tak baik, dia tak perlu kisah apeape sebab pahala akan dapat padanya juga. yang penting, dia tak pernah menganggap sesiapa sebagai musuhnya.

seiring dengan itu, dia berjanji pada dirinya sendiri untuk tidak berkata perihal orang lain lagi. "baik atau buruk bukan kita yang tentukan." daripada bersuara menghiris merobek mengguris membengkak hati orang lebih baik berdiam diri dan menikmati hidup sepuasnya dalam rahmat. insyaAllah. :) sesungguhnya bagai kata Imam Al Ghazali, benda yang paling tajam dalam dunia ialah lidah manusia.



mereka yang membaca, dia minta maaf pada kalian atas pancainderanya yang satu itu selama kamu semua berkenalan. maafkan dia. dia minta maaf. atau lu nak bunuh guwa sekarang jugak?!

p/s :: let's move on!

Saturday, 6 October 2012

Diari Suatu Jumaat

walaupun malam tadi aku tidur pukul 3 pagi sematamata nak siapkan Air Pollution Control Orientation Course yang mengandungi beratus soalan, tapi aku berasa segar apabila bangun pagi untuk Subuh. ya, aku dalam keadaan suci. namun Tuhan saja yang tahu mengantuk aku tu bagaimana setelah aku menghadapNya lalu aku sambung tabiat buruk untuk tidur semula kerana kelas bermula pada pukul 10 pagi. sempat juga aku bermimpi dan terjaga pada pukul 9.10 pagi. semester ini aku tidak perlu risau untuk keluar awal dan merebut bas kerana rakanku telah berbesar hati untuk menumpangkan aku dan beberapa rakanku yang lain dengan kereta kecilnya yang bernama kancil. ah! malas betul nak ke kelas; hasil daripada setahun yang mengosongkan jadual hari Jumaat. bingkas aku bangun dan mandi harus. harus kerana aku tidak mengalami mimpi basah.

buat cenggini merupakan tabiat dari kecil

memandangkan kemalasan aku itu tahap maksima, aku hanya menyarungkan sehelai t-shirt hitam yang ku beli sewaktu di matrikulasi dahulu dan aku padankan dengan jeans biru berjenama Diesel Exchange yang telah bertahuntahun berkhidmat denganku. lalu aku hanya menutup kepala dengan tudung yang pernah menjadi trend iaitu tudung Syria dengan inner berwarna kelabu, sepadan dengan warna tshirt hitamku yang bercampur dengan kelabu. kemudian aku menyapu sedikit jeli petroleum berjenama Vaselin ke bibir serta losen berjenama sama ke keduadua tanganku. sebagai benteng keyakinan harian, aku semburkan sedikit wangian Japanese Cherry Blossom dari The Body Shop pemberian dongsaengku pada hari lahirku yang lepas. bersyukurnya aku kerana andai aku beli sendiri, sudah pasti aku tidak dapat membeli komik Lawak kampus sebanyak 10 jilid.

the most favourable character in the comic

setelah memastikan katil dalam keadaan kemas dan beg mengandungi keperluan, jam menunjukkan 9.35 pagi. kebiasaannya kami akan mula bergerak ke kelas 15 minit sebelum waktunya. dengan ketagihanku terhadap jaringan atas talian, aku menghidupkan komputer ribaku berjenama Dell berwarna maroon dan terus ke laman sesawang Twitter. dandan beberapa tweets aku post, kami mula menuju ke kereta seterusnya ke kelas. kelas pertama pagi ini ialah Teknologi Pengawalan Pencemaran Udara, satu subjek elektif yang aku pilih daripada pilihan subjek yang lain iaitu Rawatan Air Minum dan Sistem Tenaga dan Alam Sekitar yang disyarahkan oleh Timbalan Dekan Fakulti sendiri yang aku gelar Dr. Makmom. sekiranya beliau makmum, adakah kami imamnya? ah! mengarut sudah mula menerjah kotak fikiranku.

Prof. Madya Dr. Ahmad Makmom bin Abdullah. kacak bukan?

namun sebelum aku masuk ke kelas, aku terlebih dahulu ke kedai untuk mencetak keluar sijil kuiz yang aku usahakan sepanjang malam tadi. hasil kegigihan mata dan pertolongan wifi kolej, aku memperoleh markah penuh. nasib menyebelahi aku dan rakanku yang menemaniku kerana Dr. Makmom turut lewat ke kelas. pelajaran masih berkisar benda yang sama sejak beberapa minggu yang lepas, seawal permulaan semester. pembentangan dan soal jawab, aku melibatkan diri. kesan daripada itu, Dr. Makmom mengenaliku dengan nama Ca'a. wah sudah banyak nama timanganku sejak dulu. namaku Nursyafiqa. dan sehingga 20 tahun lebih aku hidup ini aku turut dikenali dengan Iqa, Syafiqa, Pika, Sya, Sya'a, Ca'a, Chacha dan err Kulat. Kulat? tak perlu aku jelaskan buat masa ini. kalau mahu tahu, hadap muka aku.

siapa sangka budak kecik ni membesar seperti sekarang ;)

kelas tamat 12 tengahari tetapi kami dilepaskan awal kerana sesi perbincangan telah tamat dengan jayanya. aku mengikut rakanku pulang ke kolej dan menyiapkan laporan amali kelas petang ini yang aku tangguh seminggu yang lalu di bilik sahaja. hasil kepakaran aku dalam menyalin kerja kawan ku gunakan sepenuhnya dalam kerja laporan amali, tak kira subjek apa. dan siap. terus aku menyambung aktivitiku atas talian sambil menunggu 2.45 petang untuk bergerak ke kelas amali Pengenalan Sains Atmosfera. kantuk aku masih belum hilang lalu selepas menunaikan fardu Zohor, aku berniat untuk berehat sebentar lebih kurang setengah jam. ternyata aku gagal apabila batuk kencang sekali lagi menyerang tidak mengizinkan aku tidur. lantas aku bangun dan terus bersiap.

menarik bukan?

uniknya mentalku, tidak mengandungiku hormon kantuk lalu aku fokus menyiapkan kerja yang diberi untuk dihantar pada masa itu. tapi sebelum aku fokus, aku telah keluar dari kelas sebentar bersama seorang rakan ke kedai Twister untuk membeli sosej buat mengisi perut yang hanya aku isi dengan bubur segera. entah mengapa perutku seakan mempunyai kapasiti yang besar pada hari ini. pulang sahaja, Dr.Wan telah pun memulakan syarahannya. sebagai pengganti serba salahku itulah aku fokus dalam kelas beliau. namun aku kesal dengan kefokusan aku kerana aku pasti tidak melayan dengan sebaiknya sekiranya ada rakanku yang bertanya. sungguh aku kesal dengan sifat aku yang satu ini. aku minta maaf. aku rasa bahawa minatku terarah ke bidang kaji cuaca. akhirnya, kami berjaya menyelesaikan soalan demi soalan dan pasti lega kerana minggu depan tidak perlu bersusah hati memikir kerja siapa yang mahu di copypaste.

mana tahu nanti aku masuk tv membaca berita cuaca.

petang Jumaat aku teruskan dengan melepak di laman sosial atas talian di hadapan komputer ribaku yang ku letakkan di atas meja. tapi tidak lama, aku pergi mandi harus sekali lagi. sempat aku berfikir tentang perasaan yang aku alami terhadap beberapa perkara sejak kebelakangan ini dalam bilik mandi tersebut. dengan bertuala biru yang aku dapatkan secara percuma sewaktu aku dimasukkan ke wad Hospital Putra Melaka tahun 2008, aku kembali ke bilik. aku sarungkan t-shirt coklat yang bekas teman lelakiku hadiahkan dari Indonesia sewaktu Mama nya melancong ke sana beserta seluar pendek lambang Malaysia. usai sujud Asar, aku menghabiskan bacaan Cerpen oleh Nadia Khan, buku kompilasi cerpen yang aku pinjam dari teman bilik. eh sudah pukul 7 dan aku malas untuk turun ke kafe lalu aku hanya menyumbat perutku dengan megi berjenama Ruski perisa Tom Yam. Maghrib sudah menjelma dan aku membasuh bekasku selesai makan dan terus solat. kemudian aku melipat pakaian kering yang sudah ku bajak, luar dan dalam.

front cover

terus aku menyalin pakaian untuk ke kelas latihan silat cekak yang aku baru sertai. dengan seluar balapan Forest berwarna hitam dan t-shirt lengan panjang biru gelap yang aku peroleh sewaktu menyertai kem Anak-Anak Petronas 2008, aku menunggu rakanku untuk pergi denganya menaiki bas. biarlah apa yang terjadi sewaktu kelas itu menjadi rahsia bagiku. selepas tamat latihan, kami menunggu bas di Fakulti Sains untuk pulang ke kolej. aku merancang untuk meminjam motor sesiapa rakanku setiap selasa dan jumaat malam hanya untuk pergi ke dan pulang dari kelas latihan ini. kalau staff fakulti aku beri pinjam motor Kawasaki Ninja hitam beliau tu pun aku dah cukup bersyukur.

ce bayangkan aku yg tunggang. pehh.


sebelum aku solat Isyak, aku menghidupkan komputer riba yang aku hibernate sebelum pergi tadi sambil mengeringkan peluh dara (bukan peluh jantan). tapi tidak lama, aku menyalin semula ke pakaian petang tadi dan terus ke bilik air untuk melakukan rutinku iaitu gosok gigi dan hadas kecil. tidak lupa wuduk dan sekembalinya aku ke bilik, waktu Isyak aku lengkapkan. niat hati mahu meneruskan aktiviti atas talian tapi dek kerana wifi yang mula seperti siput, aku batalkan niat dan terus berbaring di katil yang bertilamkan spring keras, aku alaskan dengan toto buat penyelesa tulang belakang bengkokku. mahu lelapkan mata, kantukku belum tiba lalu aku meminjam pula kompilasi cerita seram berjudul Ketakutan dari teman bilikku yang baru dibeli sewaktu karnival buku Isnin yang lalu. Lejen Press. bingkas aku berselimut.

front cover.


tak lama juga, teman bilikku yang lain pulang dan terus memadamkan lampu untuk tidur. ku tutup buku dan terus melayan khayal buat tidur lena. mesej dari rakan juga tidak aku balas. selamat malam. semoga Sabtu ada untukku. :) ini Jumaat aku, Jumaat anda bagaimana?

:)

penggunaan bahasa yang tidak menarik dan bosan bukan buat kau memandang rendah padaku. aku hanya terpengaruh daripada novelis, mood yang tidak akan dapat aku elakkan. any typo, abaikan.

p/s :: stamina 2 rounds bukit ekspo musnah akibat milo ais di pasar tani.

Thursday, 4 October 2012

Entry Malam Jumaat #4

aku ingat lagi, hari itu merupakan hari khamis malam jumaat. hujan lebat, kilat sabung menyabung. angin kuat membuatkan aku sering dibantai langsir sebab katil aku sebelah tingkap. katil kami disusun selari manakala locker pula selari bertentangan dengan katil dan kedudukan aku sebelah tingkap itu merupakan yang kelima. natijahnya, sukar benar bagiku untuk melelapkan mata. tiba-tiba...

**********
aku mula bersekolah asrama masa tingkatan 1. itulah pertama kali aku hidup berjauhan dengan family. jauh lah sangat padahal jarak rumah aku dengan sekolah berasrama harian tu hanya 8.5 km. bila sebut asrama je, mostly sinonimnya, HANTU. kan? okay tanya 10 orang randomly yang pernah duduk asrama, collect jawapan sebagai data, then analyse, buat pie chart or bar graph, conclude. dah. tak payah nak bajet scientist sangat.

cerita paling femes time tu, cerita pasal teddy bear. aku rasa korang mesti tahu pasal ni...

asrama aku melarang penghuninya membawa sebarang jenis patung sama ada barbie doll, teddy bear, mahupun keychain bear yang sekecik kecik zarah tu selagi ianya cukup sifat. cukup sifat tu yang cukup anggota badan dari kepala sampai kaki. mulamula aku tanya jugak akak senior dorm aku ni, kenapa. tapi biasalah awalawal dah nak takutkan budak junior, memang tak lah kann.

well, kecurigaan itu membunuh kucing. selang beberapa minggu, berbekalkan akal tingkatan 1 aku, secara haramnya aku menyeludup patung beruang yang sederhana saiznya. aku sorokkan dalam beg dan simpan dalam locker bahagian bawah supaya bila aku bukak locker, sekiranya ada matamata jahat yang memerhati, mereka takkan membongkar rahsia aku tu. bijak bukan?

malam pertama, takde pape pun yang jadi. dalam hati aku, "sial, menipu punya presiden. bajet bagus je nak arah arah orang tak bagi bawak tu bawak ni." saja hati jahat aku cakap macam tu padahal aku bukannya peminat tegar patung beruang pun. so aku berniat untuk biarkan je benda yang dianggap puaka tu tersimpan dalam beg dalam locker tu, dan melalui harihari mendatang seperti biasa tanpa sekelumit resah di hati.

**********
...aku dengar bunyi pintu locker berkeriut menandakan sedang terbuka. "ah! jahanam siapa tak tutup pintu tadi ni. buat cuak aku je." aku terus pejamkan mata masih mencuba untuk tidur lena. tanpa diduga, guruh berdentum begitu kuat lantas petir menyambar bumi seterang terangnya. saat aku terbuka mata itulah, aku terlihat susuk bayang seperti patung beruang yang aku bawa tempoh hari. aku lekas berselubung, bersembunyi di bawah selimut nipis yang dibekalkan mak. maklumlah, aku bukan anak orang kaya yang boleh ber'comforter'andai cuaca dingin sebegini melanda.



aku cuba menghalau imej yang berlegarlegar di ruang fikiran aku sebentar tadi dan terus berusaha untuk tidur sambil sempat bermonolog, "isyy nyesal doe. nyesal aku nyesal bawak benda haram tu." tak lama lepas tu, aku dengar bunyi macam benda melompat. melompat dari satu tempat ke satu tempat. aku cuba mengintai di sebalik selimut nipisku yang jarang itu dan dalam kesamaran aku lihat, patung beruang itu melompat dari satu locker ke satu locker yang lain. seraya itu telingaku menangkap suara halus seperti bernyanyi, "satu dah tidur, dua dah tidur..." aku terus berpura pura tidur sambil cuba membaca ayatayat Al Quran yang aku hafal. tunggang terbalik jadinya. tanpa aku sedari,

"tiga dah tidur, empat dah tidur" dan suara itu berhenti. aku bajet (eh bajet pulok dah) syaitonirrojim tu dah blah sebab ayat Quran yang aku baca tu betul dan aku beranikan diri menjengah ke segenap kamar. bola mataku membulat bila patung beruang itu berada di hujung kakiku. dengan matanya yang merah menyala tepat memanah aku, ia menyeringai sambil berkata "lima pura-pura tidur..." aku kaget. "awak...marilah main dengan saya...heeeeeee" dan sekuat hati aku menjerit bagai perempuan yang mahu kena rogol.

tak lama selepas itu, ruang kamar menjadi terang. ku lihat ramai orang berpusu pusu masuk ke kamar aku dan menghurungi katilku. mereka bertanyakan apa yang terjadi tapi lidahku kelu untuk menjawab persoalan mereka. aku lantas bangun dan memeriksa beg yang mengandungi patung beruang yang aku sorokkan beberapa hari ini. ada. lalu aku keluarkan dan mencapai gunting dari dalam beg sekolahku, terus memutuskan lengan dan kakinya. alam barzakh patung beruang itu di dalam tong sampah.

rahsia anak patung cukup sifat telah terbongkar. ku panjangkan kisah ini kepada budakbudak junior sepanjang 5 tahun aku berada di situ. sempat aku berpesan supaya "jangan sesuka hati sial kan presiden. semua yang diarahkan pasti mempunyai sebab yang tersendiri."

kisah ini bukan terjadi pada aku. rekaan semata mata tapi benar, larangan ini wujud di asrama waktu aku bersekolah menengah dahulu. sebab musababnya, jelas seperti tertera di atas. any typo, abaikan.

p/s :: dah lama tak tengok Keluarga Iskandar.