Thursday, 3 July 2014

Entry Malam Jumaat #15

dari jauh Pak Mat nampak samar samar lembaga putih melayang layang. rabunnya ditambah dengan sifat pelupanya, cermin mata Pak Mat tertinggal atas televisyen pagi tadi selepas sahur setelah habis menonton siaran ulangan "Kalau Dah Jodoh... Ustaz Kazim Elias". pagi selepas Subuh, Pak Mat terus keluar ke tempat kerja di sebuah universiti sebagai pengawal keselamatan.

"ehh apekebenda pulak tu?" Pak Mat menggosok gosok matanya.

semakin dekat, semakin jelas kelibat lembaga putih tersebut.

Pak Mat semakin gusar.

sebaik sahaja lembaga itu melintas di hadapan Pak Mat,

"hati hati!" tegur Pak Mat sambil mengangkat tangan.

bunyi enjin motor menderu deru mengarah ke masjid.


pakcik, tak payah pakai helmet kannn? teehee. :p

takmau macam ni ye kengkawan. ni syaitonirrojim terlepas ni aherher.

p/s :: ada orang tu mata dia besar comel macam Dora. :D

Tuesday, 1 July 2014

Anak Perantau episod 3.

lulz. berapa episod nak ni? :p

esok, hari pertama puasa kat luar negeri lepas 3 tahun. eleh 3  tahun je punn. tapi nak compare dengan 5 tahun dulu, tak aci. T_T apa apa pun, selamat berpuasa dan menyambut bulan Ramadan. mohon maaf salah dan silap. :) 


instead of beli makanan kat bazram (bazar Ramadan), aku dengan roommate prefer untuk masak sendiri. ecehh sebenarnya roommate aku jee yang rajin masak. (baca : masakkan untuk aku sekali) :p tapi kadangkadang aku tolong laa jugak kehkeh. aku yakinkan diri aku untuk betulbetul masak bersama memandangkan selama hampir setahun ni dia yang banyak masakkan aku. kira berapa 'masak' ada dalam perenggan ni. k.

tu salah satu cara nak survive lah. kalau  yang bebetul survivor tu, pergi berbuka kat masjid. aherher. jangan time mengemas, solat jemaah, Terawih lesap sudahhhh. sebut pasal survive ni, teringat hari first exam haritu. hmm...

exam haritu petang. after Zohor, gerak lah pergi faculty. sampai sampai jee, baru sedar yang nota kekonon cantik yang aku dah siapkan untuk quick revision katanya, tertinggal. oww kayyy takpetakpe. chillax dulu. thank you member sesape yang mengajar aku lastlast minute tu. hehe. masuk je bilik exam, oww yeahhh pencil case tertinggal jugak. padahal aku dah letak dah atas meja sekali dengan nota tu. entah macam mana aku boleh tak perasan masa ambil kunci motor atas meja jugak. k lek lu lek lu padahal rasa fakap sikit dah time tu haha. :p so, aku pinjam sebatang pen biru dari Effa. berbekalkan pen tu, aku jawab exam tu seyakin yang boleh. sampai bab calculation, capai calculator meja sebelah (Kak Lina) sambil cakap "pinjam" tanpa suara. and the day went well, alhamdulillah. *Epa, aku tak pulang lagi pen kau ni ahaks.


siapa yang pernah tinggal asrama mesti tau benda alah rembat rembat shower foam ni. ke aku je yang jahat? hewhew. haritu aku ada nampak satu botol penuh tiga suku kat luar bilik air tu. aku usha je dari time exam sampai habis exam, sampai nak dekat puasa, takde siapa yang ambil. setiap kali keluar bilik air, aku picit sikitsikit buat cuci tangan. lastlast, aku ambil bawak masuk bilik. tapi tadi aku dah letak balik depan bilik air tu pasal aku balik rumah kejak haritu and dah ambil shower foam baru hehe. jangan tiru apa aku buat ni. kalau nak buat, kena yakin. jangan fikir banyak. tapi nasib baik aku dapat balik rumah. kalau tak, entahentah kena jumpa dia kat akhirat nanti. T_T


cerita favorite masa kecik kecik tapi dah lupa lulz.

"bekerjalah macam kita akan hidup 1000 tahun lagi, beribadatlah macam kita akan mati esok hari."

p/s :: ke Simpang Pulai ke kita.