Friday, 3 May 2013

Projek Bulu Ketiak.

soooooo after dah decide semuasemuasemua, naik cuti tu terus start sampling. sampling je dah berapa lama sebabbbbb nak tunggu budakbudak laki ni cabut erkk collect the samples. haha. I admit mulamula macam geli jugak. malu pun ada. tapi by being professionals, we put thosse aside and target our goals. yeah. em aku rasa steps and scientific procedures ke apa aku tak perlu lah nak cerita details kot kan. ehe. 

Kak Ai Phing, doctor's student a.k.a lab demonstrator.

basically, every subject is assigned with an alphabet. so, kitorang memang taktau sample siapa yang kitorang dapat except that particular person and Dr. Zahiril Zaharin. my group dapat sample C. jeng jeng jengg siapakah?




ada step kena weigh sample and valid sample is 0.01 g and above. sample C dapat 0.02 g je. ahha. that's still better sebab ada group lain didn't manage pun 0.01 g. okay don't wonder ey why the hair is like that. the most important is whose.


steps after sampling tu, kena soak dengan non-ionic detergent lah, rinse with distilled water several times, soak with ethanol, letak kat sonicator apa semua tu aku takyah cerita sangat lah eh hehe.






the next week, kita sambung buat acid digestion. acid digestion tu kena buat sebab nak turn the solid sample into liquid sebab nak analyse sample dalam machine tu kena dalam bentuk liquid. this is when the sample had been dried in the oven.


seperti biasa, skip the steps. tak menarik sangat. tapi kalau nak tau, ada oxidation yang berlaku. ada bubbling. ada gas released. and so on. indicate what? nanti baca discussion lab report aku okay. hewhew.

sekejap je lab minggu tu and this week, sambung terus untuk dilution. kena buat dua methods which are volumetric and gravimetric method. volumetric tu kita measure by volume and gravimetric tu by mass.

bulu ketiak dah jadi air bulu ketiak. mai secawan?

final step, analyse lah je kat AAS. maybe kena guna ICPMS. AAS tu Atomic Absorption Spectroscopy while ICPMS tu Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry. duadua tu untuk analyse heavy metals. emm apa lagi ek yang aku perlu bercerabih kat korang. rasanya tu je kot. aku rasa projek ni dah nak sampai ke penghujungnya sebab lepas dah masuk dalam machine tu, kita tau lah concentration of Aluminium yang ada dalam sample tu. lepas tuuuu buat reportttt. sekian. hihi. gedik.

p/s :: mungkin, juga mungkin tidak ia menjadi realiti.

2 comments:

  1. knp mesti bulu ketiak?? xd sample laen gaknye??

    ReplyDelete
  2. because hair and nails are too mainstream. terpulang kat kitorang nak pilih sample apa. Dr. is okay with that.

    ReplyDelete