Thursday, 23 May 2013

Entry Malam Jumaat #11

"adoii timetime camni pulak laa nak sakit perut."

aku terjaga dari tidur bila rasa perut aku memulas. aku tengok jam.

"3.15 pagi. isyy asal lah kau tak sakit pukul 6 pagi perut oii. aduhh. apa benda lah Cik Midah letak dalam mihun tomyam aku ni tadi."

aku membebel sorangsorang. room-mate balik pulak nak ajak teman. takkan lah guwa nak ketuk pintu bilik orang depan pulak semata sebab nak ajak teman pergi tandas. 

"alahai harini kau tak stay up study pulak ke Mira." 

bebel aku lagi bila tengok bilik depan gelap. selalunya Mira budak bilik depan ni study sampai pagi. nak taknak terpaksa lah aku pergi tandas sorangsorang. haih mission impossible betei. tak tahan siot.

Mak aku kata kalau masuk tandas sorangsorang, kalau rasa lain macam eloklah keluar balik. dan bila aku masuk tandas tu memang aku rasa lain macam. tapi kalau aku keluar dari tandas tu, benda lain pulak yang keluar lagi parah. jadi, aku assume rasa lain macam aku tu disebabkan duit ni yang mintak dilabur sebab saham tengah tinggi. 

antara tiga tandas yang ada, aku masuk tandas first. tengah sedapsedap memerut walaupun rasa tak sedap hati tibatiba aku macam dengar ada orang masuk bilik air tu. ahh memang lega lah at least ada orang still berjaga. tapiii aku dengar bunyi benda lain jugak. macam bunyi ........... macam .......... bunyi ............ TONGKAT.

"sape siak." dalam hati aku berteka teki. siapa pulak yang injured kat aras aku ni. diorang bukannya main sukan pun. accident pun aku takde dengar cerita. bukannya aku tak kenal diorang ni semua. aduhaii. aku dah berderau dah. darah aku dah menyirap jantung aku dah berdegup laju selaju Cikgu Maths aku mengajar. okay takpe qada' dulu hajat ni. duduk diamdiam dalam tandas ni.

tapi lepas tu aku nampak bayang dia depan tandas aku ni. statik. ah sudah. asal lak dia tak masuk tandas sebelah ni. baik hati nau lak nak tunggu aku dah kenapa. kejap je statik tetiba pintu tandas aku kena ketuk. kena ketuk dengan tongkat dia. sumpah aku dah rasa lain macam. hajat aku terus hilang. aku diam lagi.

"Cu...bagi Nenek masuk Cu..." 

ya Allah, mana datang Nenek kat aras aku niii adoiii apa benda niiii. aku dah menggigil dah kat dalam tu. apa benda aku nak buat niiii. aku bukak paip air. paling kuat. aku cuci cuci semua aku biarkan paip tu terbuka. 

"Cu.....Nenek nak masuk Cu...." 

sambil ketuk pintu tandas tu. damn. aku tak boleh nak ingat apa benda aku nak baca. tapi tibatiba, diam. ketukan hilang. bayang pun hilang. dengan kuasa bulan akan menghukummu keberanian seciput yang aku ada ni, aku tolak pintu tandas kuatkuat aku terus pecut lari bilik aku. aku masuk aku tutup hempas cepatcepat, aku kunci, aku terus lompat atas katil. aku selubung, aku tutup telinga aku dengan bantal. sampai esok pagi. aku taktau Nenek tu kat mana, aku tak dengar, aku tak nampak, dan aku TAKNAK dengar atau nampak apa-apa.

aku tak berani nak letak gambar nenek yang lagi scary.
nasiblah esok Ahad. room-mate aku pun balik. aku cerita kat dia. mulamula dia terkejut. tapi lepas tu dia tenangkan aku and start cerita.

"aku taktau pulak kat sini pun boleh jadi benda macam tu. sekolah aku dulu ada. kitorang tak boleh masuk tandas nombor ganjil terutama time malam-malam sebab tandas tu 'Nenek' punya. aku pun taktau dia kahwin dengan Atok siapa sampai boleh jadi 'Nenek' punya tapi kalau ada orang yang masuk tandas ganjil tu, nanti 'Nenek' tu akan mintak nak masuk sekali. tak bagi orang lain masuk kot. macam kau kena ni lah. sebab tu aku akan masuk tandas tengah. kalau ada orang pun aku tunggu jugak. malang siot nasib kau. haha." 

cis. sempat gelakkan aku. aku tak pernah tau benda alah ni. ni memang first time aku dengar. and believe me, it's freaking scary. gila apa Nenek nak masuk tandas sekali dengan kau? isyy tak dapat aku bayangkan. sejak haritu, bukan setakat kat situ, ke mana-mana aku pergi pun aku akan pastikan aku masuk tandas nombor genap. korang pun berjaga-jaga lah ehhhh hihihi.

p/s :: Malam Secangkir Budi Seindah Memori :)

Saturday, 18 May 2013

Aku, Cikgu dan Sekolah. #2


masa form 1, 2005. aku dapat masuk kelas 1RK1 sebab dapat 5A dalam UPSR. RK tu Rancangan Khas. aku pun tak faham apa yang dah dirancang khas terhadap aku sebab aku rasa sama je dengan kelas Kawalan. tak terkawal. ahaks, gurau. guru kelas time tu Ustazah Azizah Siron. aku paling ingat dia marah aku sebab aku conteng tangan. hello conteng bukan sikitsikit tapi satu lengan derr guwa conteng. penuh macam tattoo. kantoi pulak dengan dia. huhu. nasib baik masa mandi boleh hilang tapi few days jugak. Sejarah, Cikgu Muzaini ajar. time tu, dia lah stokstok cikgu yang hensem. hahaha. tapi aku tak suka sangat dia time tu sebab dia masuk kelas tepat pada waktunya. :p selalunya kelas lepas rehat mesti start lambat sikit tapi Cikgu Muzaini ni, bunyi je loceng habis rehat, mesti dia dah nak sampai kelas aku. and kitorang panggil dia Cikgu Ekspres. tapi setiap tahun sambutan Hari Guru sekolah, dia menang Guru Paling Hensem.

masa kelas English pun pernah kena marah sebab berjalan waktu Teacher Rafidah mengajar. Tecaher Rafidah garang jugak. dalam kelas kena senyap. pastu kalau cakap BM dengan dia, mesti dia potong, "In English." sebab tu time kelas dia semua orang senyap ahaha. Maths pulak Cikgu Asyura ajar. masa awal-awal garang jugak tapi lepas dia kahwin fuhh best gila dia ajar. tapi lepas tu ganti dengan Cikgu Noazha. haha taknak cerita. XD Cikgu Sabariah ajar BM. best. tapi kesian dia sakit. sakit sampai meninggal. :/ aku tak minat Geografi sebab Cikgu Mad ajar tak best. mengantuk pastu entahlah. hahah. dahlah form 2 pun dia ajar jugak.

time form 2 aku rasa best. kelas yang strategik. bangunan belakang tingkat 4, so cikgu ramai sampai lambat ke kelas. hahaha. guru kelas Teacher Azazurah. dia ajar BI. serius besttt. and kitorang pernah buat BBQ kat rumah dia. tapi dalam banyakbanyak cikgu, time ni aku tak suka Cikgu Salmiah. cikgu tu suka marah aku dan aku pun buat degil dengan dia. time kelas dia aku pernah ponteng kot dengan Maliena. Seni pun dia ajar ganti Cikgu Md. Jamil. tak faham aku kenapa dia tak suka kitorang. tapi nasib takde apa-apa yang jadi.

Cikgu Md. Jamil tu dia ajar Sejarah. aku minat belajar Sejarah dengan dia je sebab aku tak suka Sejarah. dia suruh kitorang buat nota Sejarah bentuk mind map yang colourful. so, time form 2 je aku ada buku nota Sejarah. form lain, non ado. sejak Teacher Azizah Amin panggil aku untuk jadi ketua nasyid kelas untuk pertandingan sempena bulan Pendidikan Islam, Cikgu Md. Jamil panggil aku ustazah. sampai sekarang kalau jumpa pun, dia akan panggil aku ustazah. aku tak sure dia ingat ke tak nama sebenar aku. tapi aku still dapat Sejarah teruk. D pun pernah. tapi masa form 5 aku selalu tidur dalam kelas dia tapi tak pernah kantoi. bila member aku yang tidur, selalu kantoi. musykil betei. tapi Sejarah SPM dapat A-. hikhik.

Teacher Azizah Amin ajar Sains. dia ajar besttt. aku paling ingat ayat dia, "kalau saya nampak student saya dalam TV (jadi artis), saya terus tutup TV." dia suka gelak lagilagi bila Alan buat lawak. dia oernah denda kitorang macam ni. sebab apa ek tak ingat. denda dia, bila teacher tanya sesuatu soalan, kita kena jawab dengan jawapan lain. contohnya aku kena, "awak dah makan?" aku jawab. "jumpa Pak Sahak tadi." kelakar lah bila dengar jawapan setiap orang. tapi bila naik form 3, aku rasa dia lain. dia lebih garang and kurang dah bergurau. aku pun tak berani sangat. maybe sebab PMR kot. first day je aku dah kena marah dengan dia sebab terlupa buat front page yang dia suruh. huhu.

aku rasa aku pernah cerita yang aku kantoi main sepak tin masa lepas rehat. Cikgu Khadijah yang ajar kelas bawah aku tu naik atas and marah kitorang. haha. and kantoi dengan Cikgu Rosni masa ponteng kelas Seni Cikgu Salmiah. hee. korang ada belajar subjek Sivik & Kewarganegaraan tak? masa form 2 yang ajar subjek ni Cikgu Rugayah. aku ingat lagi ayat dia ajar kitorang, "Mat Rempit ni dia mati di jalan yang lurus."

naik form 3, tak sedar mana pun nak PMR. mainmain jugak. tapi time ni aku dah mula minat Geografi sebab Cikgu Hidhir ajar. dia jugak yang bertanggungjawab buat aku ada pengalaman jadi pelari sekolah. hewhew. barubaru ni, Adik aku sampaikan salam dari dia. dia tanya aku bila nak kahwin. haha. aku jawab lah boyfriend pun takde nak kahwin apa. minggu lain aku lawat Adik aku, dia balas dia still ada kosong. hahaha pun bolee cikgu. :O *taknak*

Cikgu Zarah ajar BM. kelas dia hari Jumaat before balik. time tu, kena siapkan karangan dalam waktu kelas tu. kalau tak siap, tak boleh balik lagi. huii nasib aku tak pernah kena. tapi kejap je sebab lepas tu jadual kena rombak so tak dapat dah kelas before balik. tapi sebab Cikgu Zarah lah karangan aku bertambah baik. dia pernah ajak aku tolong masak kat rumah dia untuk open house kawan-kawan cikgu. tapi aku bukanlah masak cuma tolong potong-potong, jaga dapur. laksa dia sedapppp. laksa apa eh cikgu? tak ingat hehe.

habis PMR, aku masuk kelas 4SC1. orang yang masuk kelas tu yang dapat PMR 8A dengan 7A1B. emm B aku Sejarah. macam biasa. ;p masa form 4 lagi lah banyak mainmain.kononkonon taknak terpengaruh dengan "Honeymoon Year" yang sering di warwar kan tapi ternoda jugak. Add Maths fahamfaham je lah untuk orang yang tak suka Maths macam aku ni. pastu malas pulak nak belajar. madang merah dalam report book tapi Cikgu Rozaidah tak pernah marah. masa form 5 dia ajar pun, masih tak marah aku yang tak pernah lulus Add Maths and madang tidur dalam kelas dia. tapi dengan ada Fazlina a.k.a Oyin merangkap mentor Add Maths aku, trial aku berjaya lulus walaupun D and SPM aku dapat B. serius Cikgu Rozaidah baik gila.

tapi Math Mod aku okay jee. Cikgu Norainin ajar laju tapi faham. kelas lain belum habis syllabus kitorang dah start buat revision and latihan banyakbanyak. Cikgu Norainin ada dua anak lelaki yang sebaya, kembar tahun. muka tak sama tapi duadua hensem. masa form 5, Cikgu Norainin pernah cakap "ey Syafiqa kalau kau dapat straight A kau boleh jadi menantu aku." hahaha. tapi tak dapat pun. tapi kalau dapat straight A nak ke Cikgu Norainin jadikan aku yang macam ni menantu dia? lolol. tapi aku tak crush pun kat anak dia fyi. :p

Cikgu Rosni ajar BM best. berkembang otak aku ni tapi sampai form 5 separuh jalan je. pastu ganti dengan Cikgu Norazah. pun okay jugak walaupun kadangkadang aku blur sebab melayang ke mana entah aku ni. kelas kitorang ambil subjek ICT. sebab batch kitorang takde EST dah. pengetua drop. Cikgu Ghani ajar ICT. dari form 1, dia je yang ajar pasal komputer. aku panggil dia 'Tuanku'. aku pun tak ingat macam mana aku boleh panggil dia macam tu. tapi dia pernah cakap, "orang macam awak ni nanti lama-lama akan lupakan saya (cikgu)." astaghfirullahalazim. jangan cakap macam tu cikgu. tengok, kan kita abadikan cikgu dalam blog kita ni hewhew.

Biology, Teacher Faridah Hassan yang ajar. besttt. tapi aku je yang malas belajar. time form 4 lah best sebab hujung tahun kitorang buat pembedahan katak. masa form 5 pulak tengok video ibu lahirkan anak. huii scary mary derr. waktu Kimia pun best sebab experiment semua bestbest. Teacher Ng Lian Ngoh. Teacher Ng ada ajar Sains jugak masa form 1. Physics pulak Teacher Nooridah Sani. aku selalu mengantuk sebab aku rasa aku tak minat tapi aku dapat Physics B+ masa SPM. lastlast jadi minat bila sambung Physics kat matrik. pastu dia conduct Bola Tampar and lantik aku Captain Pasukan masa form 5. hee. lagi yang pernah ajar aku Sir Mohan, Cikgu Aziah Ahmad, Cikgu Marziah, Ustazah Jamilah Kaspan, Ustazah Mizan, Cikgu Nasaruddin.

tapi Pengetua sekolah time tu. peh. aku rasa aku takkan lupa kot. aku pernah kena rotan dengan dia kat tapak tangan sebab tak pakai baju PJ. pastu kena buat kerja angkat pasu ke apa benda lah sebagai denda. tapi time tu aku geram sangat dengan Cikgu Norlyda. mulamula dia kata minggu tu takyah PJ. kitorang pun pakai lah baju sekolah. tapi bila time class, dia siap pakai baju PJ. pengetua lalu pulak time tu. aduh memang kena lah. sakit gila babeng oh. pengetua tu dahlah orang sukan. volleyball, netball, tennis (kot) so memang tangan dia tak macam kuat pulak kan. tapi pengetua tu dapat anugerah pengetua cemerlang sampai sekolah kitorang jadi Sekolah Kluster Kecemerlangan Ghafar Baba. Pn. Hajah Nubah binti Aton.

cerita time tuisyen Bistari lain pulak. tuisyen tu budak hostel wajib pergi. setiap malam waktu prep malam kecuali Jumaat, Sabtu, Ahad. Cikgu Fazli ajar Physics, Cikgu Zila ajar Kimia, Madam Suzie ajar English, Sir Tan and Cikgu Rohaizam ajar Maths and Add Maths, Cikgu Mustafa ajar BM. aku rasa Cikgu Mustafa ni famous gila kot. garang tapi kelakar. best tapi kelas dia mesti habis lambat. jangan harap nak balik awal hari Khamis tu. aku taktau lah nak describe cemane. siapa yang kenal tau lah. hahaha.

lepas habis SPM, ambil lesen memandu pulak kat Pusat Latihan Memandu Detik Erat. aku belajar duadua kereta and motor. cikgu kereta aku masa L, Cikgu Zafrin and masa P, Cik Wan. yang motor paling aku ingat Cikgu Zack. takmau cerita banyak. yang penting lesen aku sekarang dah setahun lebih competent. :D

haddoii super panjang nampaknya entry ini. tu pun aku dah cutcut. kalau ikutkan, berlambak gila aku nak cerita, serius duarius tigarius. so, Selamat Hari Guru kepada semua yang bergelar guru secara langsung atau tak langsung. terima kasih diucapkan atas segala ilmu yang telah dicurahkan.

aku belajar tak pandai. selalu tidur dalam kelas, mainmain, ada jugak mengata. haha. kita mintak maaf ye cikguuuuuu. tapi aku sayang cikgu aku semua dan bersyukur dapat belajar dengan diorang. kalau ada cikgu yang baca ni, kita mintak maaf dan mintak halal semua ilmu. kalau ada nama yang tak sebut tu, jangan anggap kita tak ingat ye cikgu. cuma mungkin kerana moment. dan mintak maaf kalau ada terkasar bahasa dalam penghasilan cerita legend ni. so, aku rasa tu je yang dapat aku gebangkan. hewhew. cerita Matrik dan UPM kita sembang lain tahun ye ahaks.

jangan hadkan istilah guru kepada sekolah jee. ni pendapat aku lah, sebab guru tu boleh jadi sesiapa je. aku pun guru jugak. guru kepada adik-adik aku, tinggal baik atau tak baik je apa yang aku ajar kat diorang. XD mistake is the best teacher? hah tu pun guru jugak kan. okayla aku tak reti nak kupas benda alah ni aku rasa korang yang baca ni faham kot apa yang aku try nak sampaikan. aku harap korang faham. kalau tak faham boleh pm aku. eh. haha last but not least, nak cakap Selamat Hari Guru jugak kepada:

MakNgah, MakLang, PakLang, PakCik, MakCik, Auntie, MakTeh, Meksu, dan Peksu. dalam adik-beradik Bapak yang tujuh tu, mereka ni semua cikgu. tinggal Bapak, Mi, PakNgah, Uncle, and PakTeh je yang takde title "Cikgu" tapi mereka tetap guru pada aku. finally,

TERIMA KASIH KU UCAPKAN PADAMU, ATAS ILMU YANG KAU BERI PADAKU :D

hambuii plagiarism keww. haha k bye.

p/s :: jantung berdegup laju 150 juta kali.

Friday, 17 May 2013

Aku, Cikgu dan Sekolah. #1

super panjang. tiada gambar.

cikgu. guru. teacher. lecturer. Dr. sifu. and whatsoever. tak kisah lah apa pun panggilan kita, fungsinya tetap sama. kasi ilmu. kasi? okay aku memang tak reti nak berbasa TAK basi. in fact, kalau takde title yang sewaktu dengannya pun, dia tetap cikgu sebab dia dah kasi ilmu kat kita.

contohnya rumate aku, Nana dengan Pah. bila nak test je, (nampak benor guwa ni exam oriented) aku join berdiskusi and diorang pun cerita lah apa-apa yang berkaitan. itu pun aku anggap cikgu. walaupun kadangkadang ada yang melagha. kalau dalam SRM, aku tanya macam mana nak buat sesuatu kerja tu, orang yang tunjukkan cara tu pun aku anggap cikgu.

sebelum memulakan pembelajaran rasmi di sekolah, aku banyak belajar daripada Mi dengan Bapak. haruslah kann. masa kecik-kecik, diorang belikan ala korang tau tak yang macam kad besar ada ABC, Numbers, Cara Solat, Wuduk lah apa benda semua tu kan. hah. kat dinding rumah banyak tampal benda alah cenggitu. yang paling best bila Bapak belikan kad Peta Dunia. masa main "Nama, Benda, Tempat, ..." tu berlagak gila aku tulis nama negara yang kawankawan aku taktau pun. haha.

aku reti membaca masa umur 4 tahun. buku first yang aku reti baca buku cerita pasal Harimau dengan apa entah. kot. hari-hari Mi suruh aku mengeja perkataan dalam buku tu. lama-lama takyah suruh aku sendiri yang eja. satu hari, tiba-tiba aku boleh baca dengan lancar. tanjat boboi! seronok gila bagitau Mi aku dah boleh baca. hewhew. tu antara yang aku ingat sampai sekarang lah.

first sekolah aku, Tadika Al Islah. dah masuk sekolah rasa macam dah besar sangat padahal baru 6 tahun. kat sekolah tu yang paling aku ingat, Cikgu Raja Maria ajar buat origami. buat rumah, buat sampan. ha time tu aku tak reti buat sampan. aku lipat-lipat kertas tu tetiba jadi mulut pulok. dengan bangganya aku tunjuk, "Cikgu, saya buat mulut!". Cikgu balas, "Cikgu ada sampannnn" sambil tayangkan sampan beliau. cantik oh. terus aku diam sampai habis kelas. sobs.

aku tak suka kenangan dengan Ustaz sekolah agama kat Surau depan rumah aku masa tu. bila dah besar aku rasa macam aaaaaaaaaa. nasib baik tak jadi apa-apa. thanks Juni sebab ikut aku and tunggu aku kat luar. ;( *aku rasa sampai harini Mi taktau apa yang jadi.

masa 1999, Bapak daftarkan aku masuk Sekolah Kebangsaan Sungai Udang. aku masuk kelas 1 Cerdas (1C) kelas number tiga. time tu kawan kata masuk kelas ketiga sebab tak pandai. bila dah besar baru sedar penempatan kelas mengikut pendaftaran. sebab lepas darjah 1 sampai habis sekolah menengah aku duduk dalam kelas pertama. eh. :p guru kelas waktu tu Cikgu Misnah. garang oh. dia ajar Matematik. dia ajar kalau nak keluar pergi tandas kena cakap camni, "Maafkan saya cikgu. Bolehkah saya pergi ke tandas?" . skema siot bila dah besar fikir balik. aku kalau nak keluar pergi tandas aku suruh kawan aku yang cakapkan macam tu. tapi ayat dia, "Minta maaf cikgu. Bolehkah saya ke tandas?" Cikgu Misnah marah. wuwuwu. dia kata "Maafkan saya. bukan Minta maaf."

time BM, Cikgu Zaharah. asal time BM je dia suruh semua orang duduk bawah depan kelas tu. lepas tu, dia ajar makna Surah Al Fatihah and setiap kali kelas, kitorang kena baca surah tu beserta maksud sebelum mula belajar. aku ingat sampai sekarang makna surah Al Fatihah. Alhamdulillah. tapi aku kena pindah sekolah sebab Bapak kena tukar tempat kerja kat Kuantan. so, aku masuk Sekolah Kebangsaan Indera Mahkota.

dari darjah 1 sampai 5, kelas Wira. sekolah ni memang best. nama kelas pun best. tak klise kate kooo. hoho. Wira, Satria, Saga, Perdana, Tiara. cikgu kelas aku masa darjah 1 Cikgu Nooral. woo garang jugak. aku pernah kena cubit kat perut dengan dia sebab apa tak ingat. tapi aku sangat kesian dengan sorang member aku ni nama dia Fazlin. Cikgu Nooral selalu marah dia aku pun taktau kenapa Cikgu Nooral macam selalu nak cari salah dia. lepas tu ada Teacher Tang. Teacher Tang baik. dulu aku ingat nama dia Teacher Tongue. gila naif aku. Teacher Lidah??

naik darjah 2 aku jadi Pengawas PSS. dalam kelas tu aku takut dengan Cikgu Fazidah. dia ajar BM. dia guru kelas 2 Tiara. asal kelas dia je, dia mesti suruh aku naik tingkat atas masuk kelas dia tanya kedatangan kelas tu. setiap hari. sampai bila aku datang je, ketua kelas dia terus bagitau aku sebelum aku sempat minta izin cikgu tu nak jumpa ketua kelas. tapi bahasa Kuantan yang ala Terengganu Cikgu Fazidah sedikit pekat sampai aku salah eja 'menganyam'. cisdel.

masa darjah 3 naik jadi pengawas sekolah. sumpah uniform pengawas SKIM paling smart antara yang pernah aku jumpa. cikgu pengawas time tu Cikgu Tengku Rozita. garang jugak wehh. asal meeting je kena marah. asal kena marah je meeting. dia tak panggil aku Syafiqa. dia panggil aku Syafiga. aku pun tak faham cemane dia boleh panggil aku Syafiga. aku pernah betulkan tapi dia tetap panggil aku Syafiga. hihi. guru kelas time tu Cikgu Rozidah. dia pilih aku masuk pertandingan bercerita and train aku bersungguh-sungguh sampai peringkat daerah kot. dia dengan Cikgu Azida. cerita yang aku bawak ialah "Puteri Santubong Puteri Sejinjang".

masa peringkat sekolah dapat number 1. bila lawan peringkat daerah dapat number 2. lepas tu tak dapat proceed. tapi lepas lawan tu cikgu belanja makan McDonalds. masa tu takde boikotboikot lagi. tahun 2001. Cikgu Rozidah kata "kalau dapat number 1 rasa semangat sikit nak masuk kelas mengajar." huhu sedih sikit lah. tapi kalau kerja dia tak siap, kena siapkan kat kelas air-cond iaitu di koridor kelas. tapi guwa tak pernah kena howkeyhhh :D tapi aku ingat lagi Cikgu Azida cerita pasal kawan dia masa dalam kereta nak pergi lawan ke lepas lawan entah. kawan cikgu tu rumah dia belakang jirat Cino. dapur lak memang menghadap jirat Cino tu. lepas tu siapa entah yang cakap "nanti kau tengah masak, hantu Cina tegur 'hai nyonya apa masakkk'" . aku join diorang gelak. hewhew.

lepas tu ada masuk English singing competition. Teacher Omana yang ajar lagu Do Re Mi. menang jugak sampai kena buat persembahan masa hari penyampaian hadiah sekolah. seronok sangat rasa bila Mi and Bapak tengok aku kat atas pentas. :')

masa darjah 4, Ustazah Sabariah ajar aku menghafal surah panjang lepas aku menang pertandingan menghafal surah pendek antara kelas. sama jugak macam bercerita aku menang peringkat sekolah tapi kalah peringkat daerah. masa aku menang and ambil piala kat pentas waktu perhimpunan sekolah, ada cikgu lelaki tu tak ingat apa nama dia tapi dia ada isteri cikgu jugak kat situ, dia cakap "Tahniah Syafiqa. Cikgu tak sangka awak menang." apa maksudmu cikgu?

waktu kelas Agama pulak, Ustazah Ramlah suka suruh orang baca teks jawi dan aku suka angkat tangan. tapi ada sekali tu aku angkat dia tak pilih lepas tu aku macam mengeluh ke apa entah perkataan yang sesuai, Ustazah Ramlah suruh aku baca petikan seterusnya siap kena sambung muka surat sebelah. haha punya lah poyo bersemangat betei nak baca dalam kelas.

banyak lah benda yang berlaku kat SKIM ni sebab macam-macam aku join. time Kemahiran Hidup kot pengalaman pertama belajar dengan cikgu lelaki. Cikgu Harif. lawak lah. kawan dia Cikgu Hasan pun kelakar. aku ingat moment diorang lawan main basikal lambat waktu sambutan Hari Guru. lepas tu ada camping kat padang sekolah. tapi camping nya dua jam je, waktu kelas tu. haha. dia ajar cara nak setup khemah. dari tu sampai sekarang aku reti setup khemah. Alhamdulillah.

ada lah lagi Ustazah Sharifah yang ajar nasyid untuk persembahan. Cikgu Fazlina ajar muzik sampai aku boleh cari not lagu sendiri guna rekoder dan bersambung ke keyboard. Cikgu alahai tak ingat yang ajar dikir barat untuk malam kebudayaan camping unit beruniform. guru besar pun baik. Tn. Haji Mat Husin. aku ingat masa habis PJ, aku pegi minum air kat beg pastu cakap dengan kawan aku, "Penatnya rasa macam nak mati." tibatiba aku dengar orang cakap "Eh janganlah mati dulu." rupanya guru besar yang cakap sambil senyum pandang kitorang. hihi malunya. lagiiiii tak ingat. tapi zaman kat SKIM sangatsangatsangat bestttt.

kat Kuantan aku pergi KAFA. KAFA stands for Kelas AlQuran dan Fardu Ain. atau biasanya orang panggil sekolah agama. ustazah yang aku nak cerita ialah Ustazah Nor Azlena. Ustazah Nor guru kelas masa darjah 3. sebenarnya time tu aku darjah 2 tapi sebab kelas darjah 2 dah penuh, aku kena masuk kelas darjah 3. benda yang aku paling ingat, dia suka denda kitorang ketuk ketampi. sekali ketuk ketampi taknak 50 pulak kan. pernah tu sampai 100. kalau salah sikit kena. ada sekali kitorang tengok buku latihan yang dia dah tanda atas meja. pastu dia marah and denda macam tu. sobs. tapi kalau dia ajar mengaji mesti dia tidur. mungkin sebab kitorang baca merdu sangat kot. hihi.

bila darjah 3, masuk kelas darjah 3 jugak. tapi guru kelas Ustazah Azlina. ustazah ni baik memang baik tapiii garang jugak sebab dia selalu rotan. wuwu. pernah sekali dia suruh eja bas dalam Jawi. pastu dia cakap nak tanya boleh tanya tapi takde sorang pun yang tanya. lastlast satu kelas kena rotan kat betis sebab salah eja. kitorang semua eja ba sin padahal ba alif sin. kena rotan, kena marah pulak tu. sobs.

tahun 2003 pertengahan darjah 5 kena pindah balik Melaka sebab Bapak punya kerja kat Kuantan dah habis. balikbalik je masuk kelas 5 Arif. guru kelas masa tu Cikgu Rohani. dia ajar Sains. tapi ada certain time tu cikgu praktikal ganti. Cikgu Muliati. best jugak sebab dia ajar buat gunung berapi. guna apa aa sodium bikarbonat rasanya. hehe. masa pindah balik, aku ingat ayat Sir Ismail. "ha ni anak dak Lan ni dah besau dah anak dak Lan ni." hahaa pekat betei Melaka nyeee.

naik darjah 6, aku paling ingat Cikgu Noraliza. dia ajar BM. aku ingat ayat dia masa nak masuk dewan jawab paper BM UPSR. "jawab baikbaik, nak." sambil pegang bahu aku dan pandang mata aku. Sains pun Cikgu Rohani yang ajar lagi. best sangat masa buat eksperimen roti kulat dengan tanam pokok taugeh. eksaited oh. lepas tu, buat jeruk. jeruk tu dalam tajuk yang pasal apa eh asid kot. eksperimen larilari. semua untuk latihan Sains paper 2. yang ajar BI Teacher Arfah. kerja dia bagi selalu banyak sampai aku pernah ponteng mengaji petang dengan tuisyen malam sebab nak siapkan homework Grammar yang dia bagi. huhu.

guru besar SKSU baik jugak. Pn. Noryati binti Che Man. masa dah habis sekolah, dia belanja makan kat kantin waktu melawat sekolah. dia memang ingat aku setiap kali aku datang sekolah and apa-apa cop pengesahan semua aku pergi jumpa dia. tapi dah lama jugak aku tak jumpa dia dalam setahun? emm aku ingat Sir Amran. dia cikgu pengawas. sepanjang masa dia dengan spect hitam dan 'roti john' dia. lagilagi waktu perhimpunan. lepas tu, ada Ustazah Rohana yang pernah cakap "dalam kelas ni Syafiqa sorang ja yang putih kot." lolol apa benda lah. hahaha.

masa sekolah agama kat SRA Sungai Udang aku tak rasa best sangat sebab aku belajar setahun je kat situ. tapi benda yang paling aku ingat is bila Mudirah (guru besar) menangis sebab perangai muridmurid ni yang rosakkan pagar sekolah tu. Ustazah Azmah nama dia. tapi dia kasi hadiah kat siapa yang dapat SSRA 4A. hehe.

dah habis kot pasal sekolah rendah? ada banyak lagi tapi tu antara yang aku ingat lah. so, masa before UPSR kena isi borang sekolah menengah and aku pilih Science Stream sebab takut nak belajar Arab walaupun aku minat. makanya, aku terpilih masuk ke Sekolah Menengah Kebangsaan Ghafar Baba. okay okay bukan MRSM Tun Ghafar Baba okay. just SMK. atau nama famous nya, SGB.

atas permintaan Nana, aku split kan entry ni. hewhew. jumpa next entry okay.

Sunday, 12 May 2013

fokus.

sewaktu discussion first draft for a performance,

Shah : so, first Apek, second aku, third Izzette dengan Aisyah, last kau.

Syaa : okayy. tapi kenapa tak letak kau first?

Shah : sebab masa tu orang tengah fokus nak ambil makanan.

If You Know What I Mean.

p/s :: aku tamatkan siri Cinta Terlampau.

Thursday, 9 May 2013

Entry Malam Jumaat #10

"woi! rambut kau ni panjangpanjang terjurai sampai bawah, kau ingat aku nak ikatkan kau tocang ke?" aku sound si Wahida.

Wahida ni budak katil atas aku. standard lah hostel katil double decker. masa awal masuk aku nak katil atas sebab katil atas selalu dapat pengudaraan yang sangattttt bagus. tapi entah macam mana pulak tahun tu budak kamar aku kemain semangat lagi balik hostel awal dari aku. lastlast, aku terdapat katil bawah. malang lagi, bawah Wahida. cisdel sungguh.

Wahida ni takde masalah apa pun. cun memang cun. bijak pun bijak sebab selalu dapat number 2 dalam exam ikut ranking hostel. number 1, aku lah. ehem. tapi satuuuu je aku tak berkenan dengan minah ni. rambut dia tu. rambut dia panjang gila wehhh. sampai kaki. tu takpelah lagi. memang kebanyakan perempuan suka simpan rambut panjang, termasuklah aku. masalahnya, bila dia baring atas katil, dia suka sangatttt lepaskan rambut dia ke bawah. kadang-kadang tidur dah rasa macam langsir dah. ada tirai tutup aku tidur.

hoii seram hoii. serammm. mana tak nya. kau bayangkan bila tetengah malam kau terjaga dari tidur, nampak benda hitam menguraingurai tepi kau. taubat selubung sampai pagi. aku dah banyak kali tegur jangan buat macam tu tapi dia ni isy degil ya amat. dalam pencil case aku memang ada gunting. tapi tak sampai hati pulak kan.



jadi, satu malam tu macam biasalah, tidur. takkan main tali skipping pulak. kang ada benda lain yang join kang tak macam kena histeria pulak kan. tidur punya tidur, tetiba aku terasa geligeli kat muka aku. ke kiri ke kanan menyapu muka aku.

"aduh bangang betul lah dia ni."

carut aku dalam hati. aku tau mesti ramai yang marah kalau tidur dia kena kacau kan? kan? ramai ye, bukan semua. aku dah bajet dah nak turun katil pergi capai gunting dalam pencil case aku tapi tertinggal pulak kat study room. adui cik man. geram sangat, aku capai rambut dia nak tarik. kemas dah ni aku pegang. tapi tak sempat tarik, kepala otak aku ni tibatiba interpret data yang "Wahida balik kampung siang tadi. nenek dia meninggal."

"damn."

aku terus lepaskan rambut dia, aku tidur selubung tutup telinga dengan bantal, merengkot. dengan cahaya koridor luar, aku dapat rasa bayang 'Wahida' mengintai aku. menggigil siak aku pegang selimut.

esok pagi tu, aku bangun lambat. bangun je, aku rasa jantung aku masih berdegup laju. aku tengok katil Wahida, kemas. aku tarik nafas dalamdalam dan tahan menangis. sumpah demi Allah, aku tak dapat bayangkan apa yang jadi, kalau aku terus tarik rambut 'Wahida' malam tadi tanpa berfikir panjang. taubat tahun depan aku taknak jadi bedmate Wahida lagi.

cerita ini adalah rekaan semata-mata. kebanyakan cerita dalam Entry Malam Jumaat merupakan adaptasi cerita hantu turun-temurun asrama SMK Ghafar Baba. 2005-2009. happy #10 entry. 

p/s :: Irau-Brinchang. new experience will be.

Sunday, 5 May 2013

Cinta Tiga Segi.



TINA : Raj, jam Tina hilang Raj. Jam Tina. Hukhukk. Macam mana Raj.

RAJ : Pooja? Pooja ambil jam Tina ke? Serius ni Pooja. Ada ambil jam Tina tak?

POOJA : Tak. Tak Raj. Pooja takde ambil pun jam Tina. Sentuh pun tak. Betul Raj. Pooja sumpah.

p/s :: you don't have rights on me boy.

Friday, 3 May 2013

Kami Budak Nakal.

aku pernah letak salah satu wish aku for new year ni is more active in Sekretariat Rakan Muda UPM kan? kan? kan? sebab dah join Berakit and Xplorasi kate kooo. and mission accomplished. now, I'm part of the family. welcome :)

 


tapi tak cukup orang lagi ni. about 8 more persons. semuanya bermula lepas habis Xplorasi haritu. ala cerita yang aku tak sambungsambung lagi tuuu. entahlah bila nak sambung. sebab experience yang paling aku nak share waktu Explorace tu je hewhew. takpe nanti kalau ada force cerita tu tetap akan disambung walaupun dah stokstok Bujang Lapok.








ME with

Farid MatZ Mirul Shah Apek Farah Zati KakRai Faris Isma Shila Kalam Haq Qayyum Halim Anep Dayah Fateen Ika G Faiz Ema Wani Razi Yan Megat Hana AbgSyamil Esyah Eiya Nini

until today, dah ada beberapa program jugak yang gerak. and I tell you, busy. but i kinda like it. memang aku sengaja sibukkan diri untuk lupakan apa yang aku taknak ingat. I must know the limit though as Mother dah pesan jangan sampai terabai benda lain. araso! :D

seriously, I love wandering around with them. SRM, UPM!



p/s :: kenapa macam tautau je ni? fuhh.

Projek Bulu Ketiak.

soooooo after dah decide semuasemuasemua, naik cuti tu terus start sampling. sampling je dah berapa lama sebabbbbb nak tunggu budakbudak laki ni cabut erkk collect the samples. haha. I admit mulamula macam geli jugak. malu pun ada. tapi by being professionals, we put thosse aside and target our goals. yeah. em aku rasa steps and scientific procedures ke apa aku tak perlu lah nak cerita details kot kan. ehe. 

Kak Ai Phing, doctor's student a.k.a lab demonstrator.

basically, every subject is assigned with an alphabet. so, kitorang memang taktau sample siapa yang kitorang dapat except that particular person and Dr. Zahiril Zaharin. my group dapat sample C. jeng jeng jengg siapakah?




ada step kena weigh sample and valid sample is 0.01 g and above. sample C dapat 0.02 g je. ahha. that's still better sebab ada group lain didn't manage pun 0.01 g. okay don't wonder ey why the hair is like that. the most important is whose.


steps after sampling tu, kena soak dengan non-ionic detergent lah, rinse with distilled water several times, soak with ethanol, letak kat sonicator apa semua tu aku takyah cerita sangat lah eh hehe.






the next week, kita sambung buat acid digestion. acid digestion tu kena buat sebab nak turn the solid sample into liquid sebab nak analyse sample dalam machine tu kena dalam bentuk liquid. this is when the sample had been dried in the oven.


seperti biasa, skip the steps. tak menarik sangat. tapi kalau nak tau, ada oxidation yang berlaku. ada bubbling. ada gas released. and so on. indicate what? nanti baca discussion lab report aku okay. hewhew.

sekejap je lab minggu tu and this week, sambung terus untuk dilution. kena buat dua methods which are volumetric and gravimetric method. volumetric tu kita measure by volume and gravimetric tu by mass.

bulu ketiak dah jadi air bulu ketiak. mai secawan?

final step, analyse lah je kat AAS. maybe kena guna ICPMS. AAS tu Atomic Absorption Spectroscopy while ICPMS tu Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry. duadua tu untuk analyse heavy metals. emm apa lagi ek yang aku perlu bercerabih kat korang. rasanya tu je kot. aku rasa projek ni dah nak sampai ke penghujungnya sebab lepas dah masuk dalam machine tu, kita tau lah concentration of Aluminium yang ada dalam sample tu. lepas tuuuu buat reportttt. sekian. hihi. gedik.

p/s :: mungkin, juga mungkin tidak ia menjadi realiti.

Thursday, 2 May 2013

Elephas Maximus

aku ada several cerita nak post tapi asal aku nak blogging je mesti line takde lah, busy lah, malas lah. ehem. so, di kesempatan petang yang retro ni sebab masa dalam bas balik kelas tadi pakcik bas pasang lagu Westlife seperti I beli a blender I Believe An Angel beserta dengan line wifi yang meroyan baik pulak nak ada, aku nak cerita sikit pasal trip kelas aku ke Kuala Gandah, Pahang. :D sikit lah je tak banyak.

sebenarnya trip ni kelas Biodiversity yang organized and kelas aku kira macam jemputan untuk join sekali dengan diorang. hari Isnin, 29 April 2013. peh jammed gila bak hang. setengah jam ke sejam ada lah jugak. aku malas nak tidur maka aku tukang bising dalam bas tatkala semua orang nak tidur. dahlah bosan speaker radio belakang tak bunyi. mati kutu aku duduk dalam bas almost 3 hours dengan battery handphone yang flat. tapi aku janji balik dari trip tu aku nak senyap dengan mentidurkan diri.

sampaisampai jee terus ke kawasan gajah. dengar penerangan pakcik gajah tu, pasal asal usul lah, pegangan lah, tangkapan, populasi, makanan, and so on. yang paling aku ingat, seekor gajah yang paling besar, maximum makanan dia satu hari mencecah 150 kg. huii. lepas tu namanama gajah tu. the chosen six gajah besar untuk buat a bit persembahan. ada Abung, Abot, Kala, Kasturi, Rambai and apa lagi seekor tak ingat nama dia. but then, kitorang tak dapat mandikan diorangggggggggg sobs. sebab air deras pasal semalam hujan so membahayakan gajah. dapat tengok lah je. ahh apa entah aku taip ni. nak tunjuk gambor je pun.






walaupun tak dapat mandikan gajah tu sendiri, tapi dapat tengok pun jadi la. wehh comey gila bak hangggg. gajah ni baring dalam air pastu staff tu gosokkan badan diorang semua. semua tenggelam dalam air tapi belalai je yang keluar dari air. pastu bila nak bangun ada yang tersembam jatuh balik dalam air. ada yang terapung terbalikbalik. hahaha comel gila wehhhhhhhh. sumpah comel!


berdiri dengan dua kaki

aku bajet bila pakcik tu kata dia akan berdiri dengan dua kaki, duadua kaki depan terangkat. rupanya, tipah tertipu bang.



kami mengucapkan terima kasih, di atas sokongan yang diberikan, terima kasih dari kami, kami mohon mengundur diri. kalaulah ada sumur di ladang, bolehlah kita menumpang mandi, kalaulah ada umur yang panjang, insyaAllah berjumpa lagi. insyaAllahhhh berrrjummmpaaa laaagiiiii. *lirik nasyid sekolah* k bye.



bila tak dapat mandikan gajah, aktiviti yang boleh dibuat hanyalah kasi gajah makan dannnnnnnn melagha. oh tapi kita ada tengok tayangan video about tangkapan gajah liar daripada hutan yang dah tak hutan untuk dibawa dan dipelihara ke Taman Negara.

Kakcik. bestpreng dari sem 1.

Mekya. used to be Kakyong hewhew.

muka kosong

muka kosong lagi


Dr. Rohaizah yang sporting gila babeng

stress woih tak dapat mandikan gajah!





ni orang Asli yang tinggal kat situ. dia ajar selamat datang "Han Hala". dia ni penyanyi utama kat kampung tu. tapi aku tak dengar pun dia nyanyi. tak sanggup kot hukhukk. :P




mulamula takut jugak lah nak mendekatkan diri kepada gajah. *cehh bukan nak mendekatkan diri kepada Allah* . tapi bila fikir pasal kecomelan diorang waktu mandi tu, aduhaii meh guwa kasi lu orang makan meh. berebutrebut guwa rembat betik tu.


flying without wings ke apa benda entah ni

part of classmates

aku mencapati menepati janji dengan mentidurkan diri sepanjang perjalanan balik tu. malangnya, bas berhenti di R&R Genting Sempah mengejutkan aku dari lena. arghh. memang tak lah aku nak tidur balik kan bila sambung perjalanan. maka,

Keroncong Untuk Kakcik


 aku pakai towel ni sebab nak lindung identiti daripada dikenali oleh orangorang yang aku usha yang lalu sebelah bas sebab traffic jammed. sejam lebih der. mana boleh tahan.  ehem towel ni pemberian masa form 4.

jadi, aku tau entry ni aku tak buat dengan teliti tapi ada aku kesah ke? kalau aku menjaga seekor gajah dari kecik, aku konfem takkan pernah ada boyfriend. silapsilap aku ak menikah pun. gajah itu terlalu comel untuk berkongsi kasih. hyperbola betei. k bye.

p/s :: Just Give Me A Reason