Thursday, 4 April 2013

Projek Bulu Ketiak.


dah bermulaaaaaaaaaa. selepas seminggu dah tentukan tajuk analysis, tadi siang kita dah tentukan methodology. aku pun tak reti sangat lah nak cerita details pasal steps apa semua tu sebab aku takut silap cerita lepas tu korang pun bosan sebab tak faham. so, basically, progress project bulu ketiak yang aku cerita minggu lepas tu bermula dengan cerita sample.

ah terlucah pulak
kitorang dah setuju untuk ambil sample bulu ketiak budak lelaki. erkk jap. intro dia macam ni. first of all, kenalah pilih dependent and independent variable. haa terms tu lebih kurang maksud dia macam manipulated varible and responding variable respectively. faham kan? korang semua kan belajar Sains start darjah 4. Alhamdulillah. :) so, bincang punya bincang punya bincang ditambah dengan gelak tawa akibat pengutaraan hujah yang bongek seperti :


  • pilih variable ketiak kiri dengan ketiak kanan
  • pilih deodorant yang gelek-gelek (roll on)
  • pilih 1 brand deodorant dan kongsi-kongsi deodorant tersebut antara semua subjek
  • pilih kekerapan pakai deodorant dan siapa yang ada training dalam hutan, pakai sekali jee lepas tu pergilah masuk hutan
  • pilih deodorant yang berperisa 'susu' atau 'laici'


ahhh dan apa entah lagi yang turut buatkan Dr. gelak  tanpa cover cover. finally, dengan suggestion dari Dr. sendiri, kita buat macam ni.

since ada several students yang tak pakai deodorant, so in this 2 weeks starts from 8th April sampai hari experiment which is 18th April, all subjects are not allowed to apply deodorant on their armpits. therefore, we can make the students yang tak pakai deosorant as control to detect the concentration of heavy metals accumulated in bodies; those yang tak pernah pakai deodorant and those yang sejak azali pakai deodorant.

okay bayangkan budak lelaki tak dibenarkan pakai deodorant selama lebih kurang dua minggu. no offence. pendapat aku, it's not a big deal pun kalau tak pakai deodorant as long as takde body odour, pandai jaga kebersihan diri, mandi bersih-bersih and any thing. kan? kan? kan? 

orait orait. setakat tu lah je progress project bulu ketiak ni. nantikan step seterusnya dengan menggunakan pre treatment and acid digestion (maybe). macam mana nak ambil sample tu....lain kali kita cerita. hewhew. kena study betulbetul sebab benda alah ni masuk test! dan contribute markah yang baaaaaaaaaaanyakkkkkkkkkkkkkk. all the best! :D

by the way, takde sorang budak lelaki pun yang pakai AXE. patutlah aku tak minat sesiapa dalam kelas tu. #eh XD

p/s :: Pulau Tioman

No comments:

Post a Comment