Friday, 8 March 2013

si pengutip sampah.

kalau dulu, aku kutip botol-botol kosong untuk dapatkan sehelai T-Shirt free yang aku tengah pakai masa compose entry ni, haa meh baca apa pulak aku kutip kali ni.

semester ni, aku ada daftar course "Teknologi Rawatan Sisa Pepejal". now dah week three and we had started our first project which is "Composting Project." benda ni somehow Dr. kata macam experiment jee. aku pun tak berapa nak faham apa final product tapi yang aku tau kitorang nak tengok proses penguraian sisa pepejal. macam orang kata baja kompos baja kompos tu, sort of lah.

dalam benda alah ni, kita guna


nampak tak? kalau tak nampak pandaipandai sendiri lah cemane nak bagi nampak. 

lemme be your unauthorized lecturer. brown material tu is like soil, twigs, sticks, dried leaves. green material tu sort of veggies and fruit peels. water and air melampau lah kalau taktau. kita jangan guna food waste sebab nanti akan attract ulat-ulat or whatsoever haiwan that might disturb the process. kot. Dr. lah yang cakap ni. basically, kitorang were assigned to do in three types which are plastic bags, composting pit and flowering pot. my group dapat plastic bag. after doing some research, we decided to use plastik beras. selain tu, boleh je guna plastik ais or polymer yang macam untuk anak pokok tu.



firstly, mintak kat cafe jee plastik beras tu. kitorang panggil kedai tu kedai Mama pasal tauke dia bahasakan diri dia Mama and she calls everyone as Sayang, Manja as if kita ni anak dia. tak kesah lah kan. brown material, aku dengan Kakcik pergi kutip kat depan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan lepas habis kelas Prinsip Ekonomi kat situ. pening gila bak hang aku belajar ekonomi ni. tapi menarik jugak sebab lecturer dia best. Dekan tuuu. lepas tu kisah green material ni, kitorang keluar pagipagi ecehh takdelah pagi sangat dalam pukul 9 before class pergi pasar kat Sri Serdang ni, mintak sisa sayur. lepas tu kat sebelah fakulti aku ni, ada orang jual buah pagi-pagi so pergi mintak fruit peels kat situ. pehh taknak macam busuk gila babeng pulak kan. siap ada leachate tu woih. leachate is like air sampah.



semalaman simpan kat fakulti. harap maaf lah bau dia. pekung gila bak hang! so, we started the project this morning. kitorang buat tiga plastik and varies the green material. first bag kitorang letak veggies je. second bag kitorang letak fruit peels je. third bag kitorang mix both of them. just want to experiment which one will be the fastest to decompose. portion kitorang buat 1:1:1 dan plastik tu kena tebuk for aeration. that is pengudaraan. air memang tak boleh banyak lah so kalau hujan nanti kitorang kena check untuk buang air tu.

bersama ranting yang dikutip.

fruit peels. lagi kecil saiz and surface area, lagi cepat nak decompose.

so, kerja Azril untuk grind with that kelapa tua thing. :P
 tapi takdelah sampai lumat sangat.

this is Pah. gunting sayur ala-ala rewang. 
 tapi tak boleh lawan group Kakyong, Kakkiba, Tiha, Tiya dengan Fitri lah. memang super rewang style diorang. XD

me, gigih gila gunting ranting.

pembahagian portion untuk setiap beg. watak utama, Kakcik.

Dayah and Nana.
 
holes for aeration.

water. just a 'lil bit.
kita sepatutnya gantung tapi Dr. kata boleh jee nak letak kat ground. sebab agak mencacatkan pemandangan hewhew. so, tunggu lah hasil nya selepas beberapa minggu. duration project ni, until final week of lectures. have a blast being in this course. :D bukanlah pengutip sampah apa pun. sekian.

p/s :: something is fishy.

No comments:

Post a Comment