Friday, 29 March 2013

nombor.

di suatu pagi dalam dewan kuliah, semasa menunggu semua pelajar sampai ke kelas, Dr. ambil kedatangan mereka yang awal.

Dr : okay, nombor.

Fi  : nombor matrik ke?

Dr : habis tu takkan nombor telefon pulak?

kitorang gelakkan Fi sampai habis kelas.

true story.

p/s :: Abugid!

Thursday, 28 March 2013

ketiak kau ada bulu tak?

harini bukan cerita hantu tapi nak cerita projek terbaru. lepas kutip sisa sayur dengan buah, aku rasa ini projek kedua yang menarik walaupun mungkin a bit complicated than project composting tu. tapi taktau lah kan sebab aku pun  belum tau apa yang perlu buat.

so, harini ada lab class Instrumentation and Environmental Analysis and lepas dah belajar how to prepare standard solution by using volumetric and gravimetric method, we were assigned to analyse and detect heavy metals in any part of our body. fuhh. macam-macam lah cadangan yang diutarakan seperti

hair
finger nail
toe nail
ear shit wax
saliva
urine
mucus
tears
semen

you know semen kan? siapa nak sumbang tu ce cite. Dr. Zahiril si Sheera tu pun taknak kot? eh. tapi I believe it would be very interesting if we could get the sample. kalau aku ni lelaki, emmm ehem. :P

akibat susah untuk mencapai kata sepakat, so setiap group diberi masa untuk discuss and present proposal masing-masing to choose apa yang kita nak jadikan sample.

to be shorten, we all agreed to analyse and detect heavy metals in

ARMPIT HAIR

very nice aku rasa sebab kita nak kaji effects of applying deodorant. macam tu lah basically. harini baru dapat tajuk project. tunggu lah lepas ni apa pulak yang akan jadi. harap-harap proses detection tak boring. hewhew. so, siapa yang nak jadi subjek untuk bagi sample, boleh PM aku. sekian.

by the way, progress project composting haritu dah mula menampakkan hasil. pastikan hidung anda tersumbat bila melawat 'tapak projek'.








p/s :: I Knew You Were Trouble - Taylor Swift

Thursday, 21 March 2013

3 markah.

di suatu petang yang hening, dalam dewan kuliah tatkala semua tengah khusyuk jawab test.

"saya nak tambah soalan bonus."

"haaaa"

"apakah gas yang digunakan untuk mengesan sample dalam HPLC. 10 markah."

"haaaaaaaaaaa"

"saya nak tambah lagi."

"haaaa"

"apakah gas yang digunakan untuk mengesan sample dalam GCMS."

"haaaaaaaaaaa"

"nak lagi?"

"nak. nak. nak."

"kalau tanya twithandle saya pun bagus jugak ni."

"ooooooo boleh boleh Dr! boleh!"

".........................................................."

khusyuk semula jawab test.

"okay. apakah twithandle saya."

"haaaaaaaaaaa yes yes."

"berapa markah kamu nak?"

"10! 15! 20!"

"okay. 3 markah."

true story.

p/s :: exhausted.

Wednesday, 20 March 2013

Kamon Dr.

suatu pagi yang hening, dalam dewan kuliah saat menanti kehadiran lecturer.

Home

Jenab @rhnaskmn Impacts ada 6.

SYAA @syaamdzln eh eh TL ni bunyibunyi lak kat fon.

Na Zhi Mi @amie_ism kementerian sumber asli dan alam sekitar.dayyum

dan Dr. pun masuk.

"kenapa semua main SMS ni?"

Home

SYAA @syaamdzln Main SMS? Kamon Dr.

Na Zhi Mi @amie_ism mms kot.leulz.

Jenab @rhnaskmn kamon Dr, main twitter kot.

"Na Zhi Mi @amie_ism mms kot.leulz."
retweeted by SYAA


"Jenab @rhnaskmn kamon Dr, main twitter kot."
retweeted by SYAA


Interaction

Jenab and Na Zhi Mi retweeted you.
"Main SMS? Kamon Dr."

true story.

p/s :: Jerteh.

Friday, 8 March 2013

si pengutip sampah.

kalau dulu, aku kutip botol-botol kosong untuk dapatkan sehelai T-Shirt free yang aku tengah pakai masa compose entry ni, haa meh baca apa pulak aku kutip kali ni.

semester ni, aku ada daftar course "Teknologi Rawatan Sisa Pepejal". now dah week three and we had started our first project which is "Composting Project." benda ni somehow Dr. kata macam experiment jee. aku pun tak berapa nak faham apa final product tapi yang aku tau kitorang nak tengok proses penguraian sisa pepejal. macam orang kata baja kompos baja kompos tu, sort of lah.

dalam benda alah ni, kita guna


nampak tak? kalau tak nampak pandaipandai sendiri lah cemane nak bagi nampak. 

lemme be your unauthorized lecturer. brown material tu is like soil, twigs, sticks, dried leaves. green material tu sort of veggies and fruit peels. water and air melampau lah kalau taktau. kita jangan guna food waste sebab nanti akan attract ulat-ulat or whatsoever haiwan that might disturb the process. kot. Dr. lah yang cakap ni. basically, kitorang were assigned to do in three types which are plastic bags, composting pit and flowering pot. my group dapat plastic bag. after doing some research, we decided to use plastik beras. selain tu, boleh je guna plastik ais or polymer yang macam untuk anak pokok tu.



firstly, mintak kat cafe jee plastik beras tu. kitorang panggil kedai tu kedai Mama pasal tauke dia bahasakan diri dia Mama and she calls everyone as Sayang, Manja as if kita ni anak dia. tak kesah lah kan. brown material, aku dengan Kakcik pergi kutip kat depan Fakulti Ekonomi dan Pengurusan lepas habis kelas Prinsip Ekonomi kat situ. pening gila bak hang aku belajar ekonomi ni. tapi menarik jugak sebab lecturer dia best. Dekan tuuu. lepas tu kisah green material ni, kitorang keluar pagipagi ecehh takdelah pagi sangat dalam pukul 9 before class pergi pasar kat Sri Serdang ni, mintak sisa sayur. lepas tu kat sebelah fakulti aku ni, ada orang jual buah pagi-pagi so pergi mintak fruit peels kat situ. pehh taknak macam busuk gila babeng pulak kan. siap ada leachate tu woih. leachate is like air sampah.



semalaman simpan kat fakulti. harap maaf lah bau dia. pekung gila bak hang! so, we started the project this morning. kitorang buat tiga plastik and varies the green material. first bag kitorang letak veggies je. second bag kitorang letak fruit peels je. third bag kitorang mix both of them. just want to experiment which one will be the fastest to decompose. portion kitorang buat 1:1:1 dan plastik tu kena tebuk for aeration. that is pengudaraan. air memang tak boleh banyak lah so kalau hujan nanti kitorang kena check untuk buang air tu.

bersama ranting yang dikutip.

fruit peels. lagi kecil saiz and surface area, lagi cepat nak decompose.

so, kerja Azril untuk grind with that kelapa tua thing. :P
 tapi takdelah sampai lumat sangat.

this is Pah. gunting sayur ala-ala rewang. 
 tapi tak boleh lawan group Kakyong, Kakkiba, Tiha, Tiya dengan Fitri lah. memang super rewang style diorang. XD

me, gigih gila gunting ranting.

pembahagian portion untuk setiap beg. watak utama, Kakcik.

Dayah and Nana.
 
holes for aeration.

water. just a 'lil bit.
kita sepatutnya gantung tapi Dr. kata boleh jee nak letak kat ground. sebab agak mencacatkan pemandangan hewhew. so, tunggu lah hasil nya selepas beberapa minggu. duration project ni, until final week of lectures. have a blast being in this course. :D bukanlah pengutip sampah apa pun. sekian.

p/s :: something is fishy.