Saturday, 16 February 2013

X P L O R A S I :: one

This Is S P A R T A ! presents youuuu Xplorasi 2013. (ENTRY INI PANJANG. MOHON BERSABAR DAN BACA SAMPAI HABIS.)

aku habis paper 10 Januari 2013. pasal exam, feeling apa semua tolak tepi. fokus sahaja pada aktiviti cuti semester ini. so, lepas daripada Berakit haritu, aku join program ni pulak. ehem mulamula malas nak join sebab nak kerja awal. nak beli smartphone kate kooo. lepas tu ada si Ijan ni nama dia, kata nak pergi. bau-bau macam ajak join sekali. to be shorten, aku pun register nama kitorang plus Syamsul. dannn malam second meeting baru tahu member lagi sorang Izzati pun join jugak. daebak daebak.

14 Januari malam tu, kitorang kumpul kat Astaka Seni. mengikut pengalaman aktiviti lepas, memang kumpul nak awal tapi geraknya lambat ya amat. oh, that time we didn't get to know where would we go so ghedha lah je ikut apa kata fasi semua. macam biasa lah, ada form groups then ice breaking. tapi aku rasa ice breaking malam tu memang best. takdelah typical macam yang sebelumsebelum ni.

firstly, dapat head band kosong kena tulis namanick, kain putih buat bendera and pvc sebagai batang bendera. kitorang kena pilih anggota badan and we turned out to name our group as ehemehem "Gigiku Di Bibirmu". lolol lolol :O lepas tu macam biasalah ada cheers and presentation. macam babeng gila cheers group aku. ada unsur K-Pop gitewww =.=' aku bedal je idea yang aku ada, diorang pulak setuju. hah apalaga langgar je laa. hahaha.

head band wajib pakai sepanjang program kecuali masa solat, mandi dan tidur.
me, in group 6 khusyuk dengar presentation bersama Acap, AZ, Afif, Alif, Aina dan Is.
 semua ada 6 group. groups yang lain nama diorang 1 Hand 1 Spirit, Lesung Pipit, Mata Hati, Taring, and Siku Fighter. tapi Gigiku Di Bibirmu tu rasa macam takleh bla langsung siot.

Group Syamsul (1 Hand 1 Spirit)
Group Ijan (Taring)
Group Zati (Mata Hati)

group aku takde pulok. sobs.
habis presentation, ada aktiviti yang di luar jangkauan. before that, kitorang kena grab any chance yang ada yang possible untuk gain duit yang akan amat diperlukan untuk aktiviti akan datang dan nilai mata wang itu ialah "Deng". asal-usul nama mata wang itu adalah berdasarkan kepada Presiden SRMUPM ni iaitu Tok Din. dan disebabkan beliau orang Tranung, kita semua panggil dia Tok Deng. yang daebak nya tu, gambar dia terpampang kat duit tu. huk aloh. XD

antara yang aku participate dalam aktiviti malam tu, "Berkokok". 1st place woih. natijahnya, setiap pagi pukul 6 kena berkokok untuk kejut para member sekalian bangkit bila ditolak jatuh bangkitlah semula dari tidur. seiring dengan itu, ada sorang mamat ni nama dia Yusri kena command bangun. cehh beriya kan last-last takde ponggg. selamat!


nampak tak macam seronok je member aku atas ni menonton saomething and I wasn't there did you notice that?? haddoii aku rasa menyesal sikit lah pergi participate benda alah ni tapi mana lah aku nak tau kena "Menggoda Si Fariz" ni!! dah dia panggil sorang aku bedal lah je pergi. semangat gila wehh nak dapat Deng tu. penting. I repeat, penting!

nampak seronok sungguh beliau digoda bukan?
dapat lah 3rd place. ada jugak Deng tu. pehh macam bandan lah. tapi tak sangka jugak aku ni sporting tahap cenggitu kahkah. antara yang lain, kena buat aksi orang gemuk lah, apa tah lagi. tapi malam tu memang penuh dengan gelak ketawa yang memang buat hilang ilmu lepas dah habis exam. hewhew.

Aisyah ni pun hebat!!
habis semua aktiviti tu, tunggu bas lah je kerjanya. pukul 2 pagi baru kitorang gerak. 

konon nak candid tapi TERperasan pulak ada camera lantas pose. 
ngantuk ngantuk ngantuk dalam bas aku tidur. tanpa tahu arah tujuan sebenar. yang dah kantoi, tahu kat Negeri Sembilan jee.

finally, kitorang sampai di Bahau dalam pukul 5 pagi lah lebih kurang. rehat, siap-siap semua lepas Subuh, sarap, stretching, terus start aktiviti which was "Explorace". oh, our phones and wallets were taken away. no communication with outsiders. except, by our own mouth.

stretching was conducted by Kak Ayu
Grenade!
dengar je word Grenade kena terus meniarap tanpa ragu-ragu dengan tangan dan kaki tidak menyentuh bumi.

Up. and I was like ready to sprint.
so, klu pertama ada kat kawasan tempat kitorang start. rasa macam main Running Man pulak kena ada skill mencari. hoho. sepanjang Explorace aku tak jumpa satu klu pun. hampeh betei. lagi hampeh bila sebenarnya aku dah cari tempat klu tu ada tapi tak jumpa. lastlast orang lain yang jumpa. macam mana nak jadi Ace ni tak ingat lah group kitorang yang ke berapa berlepas.

this is Isma and she was very excited to find the clue. 
tapi memang betul. bila jumpa klu tu, seronok nya macam dah menang first place. em first clue kitorang, Medang and Sorok Gerobok setelah tafsiran dibuat. mula-mula gigih betul cari tempat makan. Medang = makan. boleh? lepas tu bincang punya bincang semua setuju cari Taman Medang. memang konflik banyakkk sangat untuk nak cari second clue ni. 


ni je cara kitorang boleh berkomunikasi. like Flinstones.
kitorang ada fasi. nama dia Acik. Acik terpaksa follow apa je mana je kitorang buat and pergi. memang kesian. Acik suruh tahan kenderaan. kitorang malu. Acik suruh lagi, kitorang buat. tapi why?? why tak ada satu pun yang berhenti tolong?? lalu dengan semangat gigih selepas sejam kot? kitorang berjaya sampai Medang dengan kaki sendiri. cari punya cari punya cari punya cari almost 2 hours tak jumpa-jumpa. pehh palak palak. tanya Acik, Acik dolak dalih. memang kitorang dah give up ah time tu. finally, jumpa jugak kat tempat yang ergh malas nak cakap. off we went to our second checkpoint dan bila selisih dengan group lain, diorang dah checkpoint ke empat derr!

second checkpoint, cepat kitorang gerak ke Stadium. sebenarnya bukan stadium pun tapi macam stadium. tempat orang main sukan lah jugak and we got to know that we were currently last place. takpelah ghedha jee kalau tak dapat penginapan di resort untuk 1 malam beserta exclusive dinner daripada sponsor program ni. if and only if we finished before 5 pm.
 di second checkpoint tu, kena main macam "Telefon Buruk". boleh tahan cepat lah. lepas tu checkpoint seterusnya dan seterusnya dan seterusnya pun boleh dikatakan berjalan dengan lancar selepas obstacle tadi yang tiada gambar, macam malas pulak nak cerita. hewhew.

Acap confirmed memorizing the sentence with Acik.
AZ yang dah penat gila babeng nampaknya.
SYAA
aku tak ingat lah pulak ada berapa checkpoint. tapi ada satu checkpoint tu, kitorang kena earn money minimum RM20. untuk kegunaan jugak. haih ini lagi satu problem sudah mari. because of we were the last place, so group lain semua sudah di'hired' oleh kedai-kedai yang berdekatan and we had to go far away from the checkpoint tu make some money. sobs. emm emm but lastly, we asked for support from people around the town and we managed to get betulbetul RM20. T_T

Zati yang dikatakan first time bekerja.
dengan duit yang ada, kitorang kena keluar from Bahau to Kg Lonek. kat situ, kira macam midpoint untuk kitorang makan and solat. ada survival cook which kitorang dibekalkan mass tin, err bahan api, telur, sardin, beras, rencah, garam, gula and apa lah lagi. unfortunatelyyyy we lost! lost not because of our wrong navigation but because of the wrong information given by the fasi. sorry to say. ramai jugak yang terlajak kat situ. seriously. as we dah tak larat gila, suffered from Medang, we decided to just rest there before sambung balik our journey. even ada group yang datang pun kitorang suruh jee diorang proceed. lagipun duit dah takde. wuwuwu.

 Alhamdulillah, Acik kasi idea untuk tukar bahan mentah yang kitorang ada tu dengan makanan di kedai masa race tadi. hmm ini masalah jugak. boleh tahan kedekut pekedai di situ. lastlast, kitorang dapat tukar kat satu kedai mamak. syukur sangat. apa yang lagi syukur, aku jumpa Kaklong yang jaga Cafe C masa kat Matriks dulu!! ya Allah, seronok. lagi seronok bila dia belanja ayam goreng mamak yang besar dan mahal tu. syukur sesangatsangatnya. terima kasih Kaklong. so, we had nasi, telur dadar, ayam goreng and sardin.

hikmahnya lagi, bila ada fasi datang and bagitau, kitorang boleh terus proceed ke next checkpoint sebab dah siap makan solat semua and Alhamdulillah once again ada Pakcik which penduduk kampung situ yang baik hati nak tolong hantar kitorang ke Teratak Za'ba. kalau nak jalan kaki katanya jauh jugak. so, lepas dengar cerita melankolia kitorang yang sesat tu, hukhukk dia pun tolong. ya Allah bestnyaaa rasa journey ni. :)

kat situ, ada group lain yang dah sampai and we got to know, kita sedang 2nd place! woohoo. so, tunggu lah.

Aina and Acap. Treasurer and Team Leader. Course-mates.
me pun rest jugak. seronok apa entah sembang dengan AZ. :D
kat sini, kitorang kena jawab soalan yang berkaitan dengan Pendeta Za'ba. seronok jugak. cari info dalam segenap rumah tu. before tu, ada kuiz pasal Malaysia. 1 soalan salah, kitorang kena penalti 1 minit. and we got 5 wrongs out of berapa ek? haha tak kenal gambar. XD

gelak pada kesalahan sendiri.
 memang best lah checkpoint sini. tak stress pun. almaklum, semua dah kenyang. :P

our family portrait.
freestyle ! free lah sangattt.

disebabkan kita ada satuuu je salah, kita kena cari klu tu sendiri. sobs. tapi okay la cepat jugak. next, we would go to err Zara Tomyam? Zara ke? ah 1 kedai tomyam lah. fasi Halim tu bagitau. he said, just ignore the clue and went to that kedai tomyam. so kitorang pun rushed ke sana.


gigih mentafsir.
tak lupa, Gigiku Di Bibirmu bersama fasi Halim. seteronggg (rakit)
ini group after kitorang. memang penting untuk tumpang kenderaan orang. ada yang naik ambulans!

dan dalam perjalanan ke kedai tomyam tu, kitorang pun tahan-tahan lah kenderaan yang lalu lalang tu. Alhamdulillahhh ada satu Hilux berhenti. a guy, tentera kot sebab ada beg tentera. tumpangkan kitorang. seronokkk macam naik kereta Dr. Shaharin masa pergi PD dulu teww hoho. pastu, sampai lah kat kedai tomyam tu. haih satu masalah lagi, diorang pertikaikan ketibaan kitorang and lastlast, dia cakap our checkpoint wasn't there, was somewhere else. okay, turn around 360 degree, nampak Acik dengan Abg Syamil kat satu kedai! yeahhh berlari melintas jalan. senang je kat situ, kena buat cheers K-Pop tu depan para pemakan dan peminum. and our next clue was at police station nearby.

ini lagi satu hal jugak. cari cari cari, jumpa lah. and tau dah our final checkpoint was at our base camp, Berhulu Camp at Gelanggang Futsal. tapiii tanya penduduk kat situ, diorang taktau pun Berhulu Camp tu kat mana. tapi the policeman tau lah Serting Ulu tu. but we weren't sure about Berhulu Camp is at Serting Ulu. and ada sorang isteri policeman ni dia search. thanks Allah handphone dia boleh access internet. memang betul, that was our next destination. haaa 12km woih nak ke sana. jalan kaki?? semua dah exhausted. ya Allah, tengkiu Pakcik Polis. beliau hantarkan kitorang naik Hilux jugak! :DD

sampai jee kat checkpoint tu, we were currently first place!! yeayyy seronok gilaaaa. tapi tak dapat hadiah sebab kitorang sampai pukul 6.15. sobs. and we thought we won, just there. rupanya ada satu lagi challenge, Fear Factor. ada dua. satu kena minum air campuran bahan-bahan makanan tanpa diketahui and one more, kutip gula-gula guna mulut dalam ulat. erghhh. lucky me, I was chosen to drink that thing. Abg Bob said, he saw confidence at my face, in my eyes. HAHA. and I drank!

busuk woihhh!
fasi pun tak sanggup. tapi syaitonirrojim jugak psiko aku.
finished! thanks abg Bob Syahril, gave me an applause. :')
next thing.
 that one memang aku tak sanggup. sumpah geli! takde shots lah diorang punya action. almaklum, kita takde personal photographer kali ni ye macam berakit haritu.

briefing seterusnya. kena jalan ke dalam about 1 mile to the base camp.
cheers dulu! gi gi gi gi bibir bibir. kahkah.

dan kitorang pun gembira sangatsangat, feeling soooo gayyyy, jalan dan bersembang dan gelak sampai ke sana. 1 batu lah sangat. jauh gila rasa! subhanallah, rezeki haritu, ada Makcik kasi rambutan dan air. kat rumah depan pulak, ada Makcik kasi manggis. weehoo~ seronokkk sangattt ;D

so, after we were announced as the winner of the Explorace, we went to change. bersihkan diri, solat dan makan. tak lama pastu, ready for next axtivity which was "Night Walk". haa serius aku berdebar-debar. hati aku rasa tak sedap. and thanks Ijan sebab selalu suruh aku doa and be strong. <3 :P

boleh nampak sunburn? tak apply sunblock. and terpaksa pakai tshirt tu semula. errrr.
our Night Walk merentas apa eh tu. sungai kot. anak sungai? apa je lah. aku belakang sekali ah number berapa tak ingat jugak. =.=' tapi nasib lah ada fasi. ehhe. buat lawak jee. hilang resah aku. and thanks to Abg Syamil.


these were part of the facilitators.
 jalan jalan dan jalan sambil bersembang meredah air dan pasir. merangkak dalam terowong, finally kita sampai di sini.

tinggi tuuu.
 hah. kat sini. ada teknik untuk turunkan ahli kumpulan dengan selamat. air dia sejuk gila bak hang! 
fasi yang menonton dari atas.
 tak banyak gambar yang boleh diambil akibat kekangan air. tapiiiiiii incident yang menguji kitorang bila sorang fasi had an accident while turun dari situ. cuak wehh cuak. kaki dia badly injured. kitorang yang perempuan memang banyak tolong tengok lah memang takleh nak buat apa sebab lelaki. dannn tibatiba AZ pengsan! aduii dugaan lagi. memang taktau nak buat apa ni. tolong mana yang patut jee. finally, kitorang kena patah balik. yang fasi Mirul tu dah siap stretcher daripada kayu dan AZ dah ke hospital sebab dia takleh nak sedar.

malam tu, aku tidur berdua dengan Aina sebab AZ takde. nyenyak gilagila dalam sleeping bag. sampai Aina kejut banyak kali masa nak mintak teman dia pergi tandas dan bangun pagi Subuh tu.

 hmmm so, itulah basically apa yang kitorang  dah jalani masa first day. mari sambung part two dalam entry seterusnya. ciao!

sorry, campur aduk BM + English. any typo, abaikan.

p/s :: cuti sudah habis bro.

2 comments:

  1. best gila woii . kau pergi kampung aku kot . kahkah

    ReplyDelete
  2. best kan kan kannn hahaha. tu pun kampung sedara aku.

    ReplyDelete