Wednesday, 5 December 2012

Medianlog RAKIT #2


jadual bangun pukul 6 pagi. set alarm pukul 5.30 pagi. totally woke up at 5.45 a.m. nampak sistematik dan how organized am I di situ? eh am ke was? okay nanti drop comment kalau ada any grammatical error. thank you. :)

tiada kena mengena dengan BBI 2421, let us procedd to second dayyyyyyyyyyy weehoo~ ini lah hari kemuncak di mana aktiviti berakit akan dijalankan sepanjang hari. alahai kenapa ayat macam tak best je ni. ce try lagi sekali. hari ni lah yang ditunggu-tunggu sebab hari ni baru start berakit yeay! okay boleh? jadi, pagi-pagi pukul 7 kumpul dengan life jacket masing-masing. buat senaman and terus ke sungai.

clean morning river

6's morning raft. berhias sangat kann.

we'd been waiting for upacara perasmian for like 1-2 hours. baSpak lama. tapi bersyukur sebab dapat jugak sarapan kan. haa ce teka kitorang sarapan apa? nasi minyak kauuuu. lauk ayam lagi. pehh memang terbaik ah orang Terengganu pagi-pagi sarap nasi minyak. kalau tak bersyukur lagi, elok humban sungai jee bagi makanG buaya. hoh. serius. sungai ni ada buaya. believe it or not? believe it.

lepas makan masih tak sampai lagi perasminya. maka, disebabkan ikatan ukhuwah sesama ahli kumpulan telah terjalin erat, lets get it started!

Charlie's Angels gitewww wakaka.

Group 8, Group Rakit 6.

my two men a.k.a bodyguards :O

photographer tukar shift. bersama Farra dari group 7.

percayalah. tu memang tshirt KMNS. :P

Bond and Bond Girl.

dah buntu nak pose cemane di atas tanah nyata.

maka mencuba gaya unggul.

air floating tells lightweight.

few minutes before the perasmi arrived, we were briefed a lil bit tentang apa yang bakal berlaku hari ini. basically, kita akan berakit dari Kampung Jerangau ke Kampung Delong (if I'm not mistaken) sejauh 22 kilometer. sepatutnya, XPDC ni diteruskan sampai ke Kampung apa entah tak perasan sorry tapi sebab kekangan lojistik dan masa, maka perjalanan kita sejauh itu sahaja. SAHAJA. perlu caps lock untuk first timer macam aku. then, about the mechanism of rafting, cooperating between front and back and so on.

serius, awan di kampung Jerangau tough gilagila. tidak seperti awan di Serdang yang asyik menangis je kerjanya. serius panas. disebabkan itu, sunblock SPF 50 tidak mampu bertindak efisien.

Abg Bob Syahril was the briefer.

tengkiu Makle for giving me shelter.

terima kasih kepada AJK Publisiti yang berjaya mendapatkan pihak RTM untuk XPDC ini. tapi, tukang rakam video lah je yang ada. tak kisah lah janji market gitewww. but, the interview was just for Pengarah Program and few lucky participants. sebenarnya ada record ramairamai and I was at the very back and very high with Kak Fatin. tapi tak masuk TV pun. sobs. I will attach the RTM recorded video later together with our group's recorded video. hehe.

pemegang microphone tu peserta jugak.

barisan errr waktu perasmian

thanks for allowing us to sit down. panas hoii. batu tajam, sakit montot guwa.

nasib baik lah perasmi tu faham keadaan kitorang yang panas, sakit dan excited tak sabar nak start the journey. hewhew. eh dari tadi asyik sebut perasmi je kan. sebenarnya aku totally tak ingat siapakah beliau. maafkan saya. tapi yang penting orang kampung tu. ketua kampung rasanya. ah STRE~SS tak dapat berikan info yang padat. :P

gimmick

rasa macam gempak lah siap ada gimmick. bila orang ni cut off the tali tangsi, then the bottle did flying fox and hit the national flag yang terikat di platform pukul bantal (apa ni? nanti cerita). finally, three men jumped off into the river. style style.

and we were like very very overwhelmed.


finallyyyyyy we got on the raft! satu benda je aku menyesal. aku ada kasut untuk water sports tapi aku pergi bawak kasut untuk futsal yang aku bantai pergi bawak lari, volleyball, masuk hutan dan sebagainya. bengong betei rasanya bila dah sampai sana. herrrrr =.='

kain batik kononkonon klasik lah. few hours and goneeeeee

i had no idea at all macam mana nak gerakkan rakit tu. so mula-mula ambil gambar pegang buluh ni then letak and stood, observed, kept quiet.

awal-awal journey jadi back.

jjang! SRM-UPM rafting teams

mental jugak bila fikir whoa 22 kilometer siot. jauh jauh jauh penat penat penat. tapi, bila lagi nak train diri jadi tough. ;P

can you see the end?

early part.

we didn't do well pada permulaan journey. all we did were stabilized the raft, and sat without any doubt as the raft followed the river flow. very very calm, relaxing, and happily ever after.

nampak tak chillax dia tu macam mana?

 natijahnya, rakit kitorang lasttttt sekali. jauh ketinggalan. tapi we were like okay cool man. takde hal lah. sampai lah abang bot datang macam saviour request untuk tunda kitorang sampai area rakit-rakit lain. rasa kelakar gila kott. HAHA. at first, we refused and convinced the Abe (we called him "Abe" politely) and ourselves that we could do this. however, Abe succeeded in persuading us to be 'ditunda'. finally, kita di tempat pertama. hoho. *tapi ini bukan competition at all. :)

this is Abe. the most helpful person in this journey. thank you Abe. *I didn't even know his name

saat mereka semua berhempas pulas "kayuh! kayuh! kayuh!", kitorang chit chat happily. hewhew.

pemandangan selepas berada di tempat pertama

selain bot Abe, bot para AJKT juga sebagai observer and guider.

antara cabaran yang ada sepanjang journey tu ialah batu besar, tunggul-tunggul kayu besar, air pusar, air tenang tidak berarus, lubuk, selut, dan sebagainya. other than that, kadang-kadang miscommunication dengan group members tapi itu semua dapat diatasi dengan mudah sekali tanpa ada pergaduhan walau sedetik. ececehh.

one of them

Group Rakit 14 pemenang rakit tercantik.

selain lubuk, ada jugak kawasan cetek. masa tu, apalaga turun rakit lepas tu berenang-renang sambil tolak rakit. ahaii seronok betei lah. air dahlah sejuk. bersih pulak. gambar takde sebab photographer turut menikmati moments itu bersama. ;) tapi sumpah guwa takde berhadas kecil walau sekelumit pun dalam air sungai tu.

dalam pukul 10 journey ni bermula and we were expected to arrive at the checkpoint to have lunch at noon. but it took us almost 5 hours. itu checkpoint halfway. hah. gigih tak gigih. disebabkan tenaga nasi minyak pagi tadi dah habis sebelum sempat sampai checkpoint, maka ...

Cik Rizal yang dah lapar betei.

... megi pun boleee. sempat aje kann. aku pun tak pasti method apa yang digunakan bagi membolehkan beliau menikmati mi segera tersebut.

oh for your information, we could bring anything on the raft. tapi disebakan kenaifan aku yang cetek ilmu ini, aku tak bawak handphone, wallet and CAMERA yang khas aku bawak dari rumah. ggrrr. ralat sungguh macam sistem ralat smp. nak hantar MMS kat Mother pun tak dapat. wuwu. oleh itu yang wajib dibawa ialah makanan and food and air and drinking water. bolehlah daripada drooling tengok group lain berpiknik atas rakit kann.

kacang, coklat, gula-gula, keropok, biskut, roti, jem lady's choice and some more more more.

di kesempatan yang ada, kitorang berdiskusi sikitsikitsikit pasal malam kebudayaan ini malam. alahaii ustazah norbaHAya.

gigih cipta pantun

kadang-kadang kalau nasib tak baik atau tersalah oriented, lalu tersangkut di kawasan cetek dan berpasir, maka harus turun dan menolak ke kawasan yang sepatutnya.


waktu santai juga tidak harus dipersiakan. walaupun seems lagha, tapi apa lagi yang boleh dilakukan di tengah-tengah sungai yang kiri kanannya hanya pokok hutan, depannya tak berpenghujung serta belakangnya yang tidak sanggup untuk berpatah balik.

gigi oversized mode activated!

I tak buang kulit kacang dalam sungai howkeyhh. tapi kawan-kawan I buat. I marah diorang. diorang backup kulit tu boleh decompose. I tetap kata jangan. diorang buat jugak. I taktau nak cakap apa lagi. sorry.

another part of the river.

masa pitstop kat checkpoint tu dapat makan nasi dengan lauk ikan dengan sayur dengan air sirap. lepas tu, boleh solat jamak takyah takdim atas rakit. tapi aku segannn so lepas makan tu berakit ke depan sikit and stop kejap di kawasan pasir rata and solat kat situ. ni pengalaman pertama aku solat dengan pakaian basah, tanpa telekung dan wuduknya air sungai. nasib baik ada bawak kain batik untuk alas. thanks to the men for taking care of their eyes.

sebelum ni ada pergi camping yang tak mandi seminggu pun solat pakai telekung dan wuduk dengan air bekalan. such a precious experience. :D

masih berwajah riang. hoho.

not to forget, the best raft-mates ...

great combination untuk malam kebudayaan nanti. :O

ada satu part tu, kitorang kena tunda dengan bot ramai-ramai. rakit disusun memanjang ke belakang. tiba-tiba je arahan sebegitu diterima. motif? ABANG BESAR SUDAH KELUAR. haa cuak tak cuak tak. tapi Alhamdulillah, tiada kejadian yang tidak diingini berlaku and aku tak nampak pun kelibat buaya yang dikatakan telah mencipta kes melibatkan kematian di sungai tersebut. dan after few minutes, we were released untuk meneruskan perjalanan masing-masing.

masa kena tunda ahaii seronok betei. boleh relax sikit. penat campur panas, itu terbaik. pakai sunblock macam tak pakai. makan nasi macam tak makan. haa cemane tu ce cite.


rakit group aku pernah tersekat kat tunggul, air tenang, lubuk, air pusar. pehh. at some point aku rasa macam nak nangis tau tak. STRE~SS. tapi apa barang kan. tak kental lah cenggitu.

dah almost pukul 6 masih tak sampai lagi ke destinasi. exhausted dia jangan cerita. kadang-kadang rasa bersyukur sebab perjalanan dipendekkan. so, these are several happily tired faces ...


I was in the mood to end this journey palli. cinca palli.






few last kilometers, kitorang gabung rakit dengan beberapa group lain and start gerak sama-sama. time tu aku dah takde idea nak buat apa lalu aku mentidurkan diri untuk beberapa minit. I can still hear what was happening. aku cuma nak rest kan mata jee. underneath pokok klapak bumbung daun kelapa sawit, aku baring sekejap. leganyaaa la haii tulang belakang yang bengkok ni dapat rest kejap.

finallyyyyyyyyy, we arrived! weehoo~ dah memang senja lah time tu. tapi siap sempat buat short recording for new year lagi dalam sungai. pun bole nye la pun aduy. gempak. seronok seronok. waaahh that feeling ...

congratulations :D

perjalanan dari Kampung Delong ke Kampung Jerangau kalau naik bas dalam 20 minit je pun aduy. jadi, bayangkan lah masa dulu-dulu takde jalan segala macam mana orang kampung dari hulu ke hilir, dari hilir ke hulu. ikut arus, lawan arus. hebat sungguh.

disebabkan bas tak boleh masuk dalam, we had to walk for few meters to board the bus. what even worse, we weren't allowed to sit. kesian lah kat diorang yang naik bas tu kan kalau duduk basah-basah. so, berdiri lah dengan gigih nya. guwa sempat tidur kot and Kak 'Ain terkejut. haha. pun bole lahh.


para lembu memang suka beron kat pasir ke ek?

souvenir

masing-masing muka dah macam udang bakar. masa dalam surau tempat tinggal tu, aku dengar lah some of them bersembang perihal muka diorang. chillax lah. aku bersyukur yang aku bukan jenis yang spoil dan 'lembik'. tapi still consider tentang kesihatan and kecantikan. kecantikan more to penampilan. simple but smart. ah apa-apa lah je. I love adventures and sports.

so, final night macam biasa ada malam kebudayaan. final diskusi was at dinner. sempat aje nak plan cenggitu cenggini.

boleh nampak penat dia macam mana?

but we can still smile. :)


group rakit 6 dikenali dengan Group Sunblock. motif? hahaha. because all of them saw us applying sunblock to our faces and hands. termasuklah si Makle ni. haddoii metroseksual ke apa ni? and dia cakap jaga kesihatan. okay accepted.


our group would perform second. the theme was musical. ah aku malas lah nak cerita pasal malam kebudayaan ni. sama jee macam malam kebudayaan apa-apa program. cuma yang lainnya, members. ;D

lagu dodoi Mat Travolta malam pertama tu adalah disebabkan rehearsal para AJK yang akan buat persembahan malam ni. they dance!

cucuk de bom.

semua keputusan akan diumumkan pada majlis penutup esok hari. so, please look forward for Medianlog Rakit #3 yaww! :D

and the last picture of the dayyyyyy

post-mortem

menurut seniors dalam SRM ni, aktiviti berakit sebelumsebelum ni lagi mencabar. buat rakit sendiri, lawan arus, ada jeram, macam-macam lah. insyaAllah aku akan join lagi program ni tahun depan. annual activity kot ni. daebak! terbaik! ^_^

p/s :: matilah kau di dalam hatiku.

No comments:

Post a Comment