Friday, 27 July 2012

marah semerah cili.

timetime puasa ni, memang lagi wajib lah duduk rumah tak keluar. ye lah, time tak puasa pun duduk rumah je, time puasa lagi lah kena duduk rumah. before aku proceed, nak inform typo pada entry lepas ::

*basically
*dengan


kalau ada yang lainlain tu abaikan lah je okay. maka, hari ini lebih menjurus kepada aktiviti menyiapkan bahan bahan masak. paling penting yang mesti ada kat dapur rumah aku ialah bawang mesin and cili mesin. memang dah jadi tugas aku gunting cili dari dulu tapi harini up lagi, kupas bawang and mesin kan semua benda alah tu. dari tengah hari sampai lah ke petang baru siap. huhu. lama gila. naik pijar pedihpedih segala lah duadua tangan aku ni. muka pun masam je. gangguan emosi mungkin faktor adikadik aku balik rumah kot harini. gila dengki kan. taklah, mungkin dah nak lompong kot puasa ni. XD

so, dah siapsiap semua tu, mandi solat apa semua, buat air kopi o and jus oren, tunggu lah waktu nak buka puasa. dandan tu, ada orang call pulakk. angkat je, tut tut tut tut. bukan telefon tu kentut tapi talian terus putus. okay fine. guwa relax la. padahal dengan tangan rasa macam ni, hati rasa macam tu, panassss je tetiba. then ada call lagi, adik aku lak yang pegi jawab. ponnn sameee. haish. mainmain pulak orang tengah tahan sabar ni. kali ketiga, biar lama sikit, aku pegi jawab...

aku      : ........... (senyap je)
mamat : hello?

okay laki rupanya. aku dah bajet dah dia ni konfem member adik aku. suara budak gila. cover lah tu bila aku yang jawab call.

aku      : hello. 
mamat : hello, nak cakap dengan Ain.
aku      : siapa call tadi. kau ke yang call tadi??
mamat : a'ah. battery low ar..

konfem lah. cara cakap memang macam adikadik jee. aku pun pass lah kat Ain. Ain dah cuak dah pasal aku tanya tu memang style marah habis. entah apehal entah aku. cakap punya cakap, Ain aku tengok dah tersengihsengih. aku tanya la dari dapur aku jerit "sape tu Ain??" sekali kauuuuu

Ain : tu ustaz Ain laa. dia ajar Ain tilawah.

Astaghfirullahalazim..........gila malu akuuu. tu lah main terjah je kan. Ain kata ustaz tu tanya aku siapa, umur berapa, style cakap macam takpuas hati dengan aku. haha. nasib baik Ain minta maafkan aku. hah padan muka aku. nak marahmarah sangat. padannnnn mukaaaaa. pasni aku berazam untuk lebih berhatihati ketika menjawab panggilan tak kira lah style apa pun orang tu cakap. SABAR JE LAHH...

p/s :: cinta hati :)

Thursday, 26 July 2012

Santai Del Famosa.

amacam? ada title lagi gempak tak? ngehh. 

pada sebulan lebih yang lalu, aku pergi annual event tempat kerja ayah aku, Family Day. this year buat kat A'Famosa Resort Malaysia. akibat bajet banyak maka event ni dijadikan 2 hari 1 malam. tapi satu je yang tak best. ada dua session. kitorang dapat first session. maka terpisah lah sedikit sebanyak dengan member yang lain. elehh adew kewwww hewhew. :P

so, we checked in just before dawn sebab event start malam. malam tu just ada dinner and performances lah. bacisally, we stayed here. :)

dalam ni ada voucher makanan, tag masuk water world and kad kunci.
Condo D'Savoy
tak semua duduk kat sini. ada yang dapat villa, tower 13 2 tingkat, and we got Tower 2, Level 13, Room No. 1318. penempatan staff dan family adalah berdasarkan kekosongan bilik yang ada di merata rata tempat. tapi yang bestnya dapat condo ni, satu family satu bilik. kalau dapat villa, kena share denagan family lain. the room was aweeesomeee sampai tak sempat nak capture each angle of the room kerana terlalu menikmatinya. bayangkan ada hall, tv ada channel astro yang lebih daripada biasa, kitchen siap ada macam bar, ada 3 bilik which each room ada dua queen-sized bed. memang syok lahhh tapi sayang dapat tinggal 1 malam je kat situ. sobs. after dah check in and solat Maghrib, teruslah bersiap untuk dinner tu. the dinner was held at water world car park. sebab diorang takde tempat yang boleh memuatkan berapa ribu orang tah. hehe.

gedik was ready !

beloved parents. :)

My Family.

Siblings.
papa got reason why he wore sunglasses. that night he was a celebrity square. hehe just wait and see.

bila dah sampai, first thing to do was cari meja. cari punya cari, hah nun depan stage and big screen depan sana. whoa memang the best lah. and i knew what was the reason we were placed there. a big round table was shared with uncle Tibet's family. i'm not sure apa nama sebenar uncle ni. hee.

his best friend. 
 diorang dah kenal lama and had been good friends since doludolu lagi. masa tu kerja kat Kerteh, Terengganu before were transferred here, in Melaka. he brought his two sons. jjangjjang!

Alqasha.
 unik ek nama dia. muka surprise gila. haha. dia ni bagus. taknak orang perempuan dukung. kat aku pun dia taknak. melalak nanti. but when my brother held him, he behaved so well.

malam tu, selain dinner of course lah ada persembahan. if two years back we had HUJAN, last year we had Nabil and Angah Raja Lawak, this year we hadddddd Jep Sepahtu and still Angah Raja Lawak. yeayy!
antara yang ada ialah Petronas Talentime, Tiru Gaya Ramli Sarip, slot with kids and just an ordinary singing performance. the opening agak grand lah. ada budak silat semua and pasukan tarian Sekolah Kebangsaan Sungai Udang. cehh masa aku skolah situ dulu takde ponggg huhu.

Production Team
hanya ambil shots masa Talentime jee. this was the first group to perform. they presented nasyid. see that background? tu tema Family Day tahun ni, Santai Del Famosa. maksudnya err bersantai di Famosa kot. logik kan? kan? kan?

HSES Team
yang ni second one. see that Angah? two years in a row tuu. they presented 'Anak Kampung' by Jimmy Palikat. yang baju biru tu, i call him uncle Deraman. he sang in original version while yang pakai serban tu uncle Ja'a nyanyi dalam versi Kelantan. fyi, papa was in this group. kira celebrity lah kann hehe. but mana dia?? sementara tunggu Angah habis menceceh kat atas stage tu, we took chance to meet Jeppppp yeahh.

kurus kann hehe.

with Kakyang.
kakyang ni member dari sekolah rendah. so far, semua event Family Day ni mesti sama and always jumpa. :D

taktau nama abangabang ni apa.
papa's team mates, backup singers. yang kiri sekali tu paling mesra alam and style habis. andddd jjang!! ni lah ayah guwa. jadi drummer siott. haa celebrity tak celebrity lah kann. hehehe. sunglasses tu prop wajib.

kamon. siapa nak challenge? :P
 makanan sangat banyakkk tapi haruslah takde gambar kerana ehemehem busy sangat dok mengabehkannyee. =.=' finally, HSES Team won first prize. even though, ada BIG secret there. nak tahu? jumpa saya nanti okay.

table's number
other, ada lucky draw tapi macam biasa setiap tahun, tak lucky pun. kuikui. selain jumpa member, ada jugak jumpa cecikgu. yang selalu nilah Cikgu Aspalela. masa kat SGB dulu, dia ajar Kemahiran Hidup. puas aku belajar menjahit dengan dia ni. hukhuk. randomly, aku panggil dia Datin Sri and dia panggil aku Tengku Puteri. hamboih taknak kalah kauuu.

kanan sekali tu anak dia, Adila.
 Adila muda setahun aku. plus, abang dia sebaya aku tapi dia takde malam tu. kitorang satu class dulu. now, Adila dah nak sambung degree bulan 9 ni after finished her Foundation in Agriculture in UPM.

malam tu tido pukul 2 lebih. nak nak malam tu aku wish member aku punya birthday. dia bantai pi call aku. memanglah dok sembang jaa. sampai kena marah dengan Aidil. wuwuwu.

esoknya, free activities in Water World. siap sarapan semua, terus pegi sewa pelampung and main semua slides yang ada. okay aku malas nak cerita pasal bendabenda alah kat sini. hehe.


 so, around 2PM p.m, bersihkan diri and get ready nak balik sebab ada lah orang tuu diorang kena balik asrama. ghahaha. okay tak kelakar pun. last but not least, i'm looking forward for the next year Family Day. byeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ^_^

p/s :: i gain weight huarghhh!!!

Wednesday, 25 July 2012

Wordless Wednesday #5


presents youuuuuuuuuuu MURTABAK MEGI.

p/s :: i'll never forget the last conversation we had.

Thursday, 19 July 2012

Entry Malam Jumaat #1

amboih sekarang semua title nak buat numbering kann. 

**********
kisah ini berlaku semasa aku di sekolah menengah, form 4. orang kata form 4 ni honeymoon year. alahh mulamula masuk dulu dah berazam lah konon takkannye termakan katakata klise tu tapiii pahampaham lah je kann. tak kesah lah tu. satu hari tu, aku balik sekolah lewat petang dgn member aku, Nina. sebabnye, ehem kena tahan dengan cikgu disiplin kerana didapati ponteng kelas. hukhukk. biasalah kena bebel. nasib baik tu festime kantoi. so takdelah kena tindakan pape sangat. hehe.

so, kitorang jalan samasama then sampai depan gate tu kitorang berpecah. elok je kitorang separate tetibe cuaca mendung semacam. meremang lah jugak bulu roma ni. bulu roma cukuplah. aku pun teruskan langkah cecepat. baru je aku nak speed tetibe aku dengar suara budak pompuan jerit. kuat gila woh. sampai aku terjelepok kat jalan depan sebatang pokok besar yang memang sejak azali lagi ada kat depan sekolah aku ni. aku taktau lah sape yang tanam pokok ni. besar punyaaa. siap ada ranting-ranting yang berjurai lagi.

timetime camni memang taknak seram lah pulak kann. elok je aku nak bangun tetibe aku nampak budak pompuan pakai short dengan tshirt putih terjerut kat ranting-ranting kayu yang berjurai tu. rupa dia dah macam mayat dengan darah keluar dari mulut dia sambil dia jeritjerit cakap "lepaskan aku! lepaskan aku!" . aku dengan suara pompuannye apalaga jerit sekuat hati sampai Nina yang dah jauh tu pun u turn carik aku. lastlast kitorang jerit sesama tengok mayat tu kat pokok. Nina ni berani sikit so dia pun terus tarik tangan aku lari dari situ. dengan pakai kainnya memang terbaik lah. tapi time tu memang tak fikir apa dah. kecuk peghuk wehhh.

tengahtengah lari tetibe BUKK! terlanggar pulak sorang mamat ni. hensem tu boleh kata lah. ecehh sempat gatal. dia pun tanya lah kitorang, "apasal ni dik?"
aku terus jawab "kitorang nampak mayat budak pompuan tergantung kat pokok tu!" sambil Nina tunjuk kat abang pokok tu.
then abang tu tanya lagi, "budak pompuan tu..macam tomboy ke?"
kitorang iye kan lah. tetibe abang tu pulak yang lari. tapi dia terus berlari ke arah pokok tu. tengok abang tu lari lintang pukang, kitorang pun blah laa. takdenye nak tunggu abang tu patah balik mintak number phone ke, fesbuk ke ape. sampai kat depan gate sekolah tadi, kitorang terserempak pulak dengan pakcik pembersih sekolah ni. assume je pembersih sebab dia pegang penyapu tapi macam dah lama je tak nampak dia. pakcik tu terus tanya kenapa kitorang tak balik lagi. kitorang yang dah rasa lega sikit ni pun ceritakan lah hal tadi. hah amik kau. terkejut cipan kitorang bila pakcik tu cerita...

3 tahun lalu seorang budak perempuan, Ati namanya main sorok-sorok. dia menyorok atas pokok, malang tak berbau tiba-tiba hujan. dia tergelincir dan terjerut pada ranting-ranting kayu yang berjurai tu ha. kemudian abang Ati, Azlan mula bimbang bila adiknya tidak pulang ke rumah malam itu. dia pun mencari dan terus mencari. malang tak berbau gak, dia pula ditimpa kecelakaan. pasukan penyelamat mengambil masa 5 jam untuk mengeluarkan Azlan dari tanah yang telah menimbusnya itu. yang tinggal hanyalah bapa mereka yang sudah uzur. si tua itu menangis seharian mengenangkan nasib dirinya yang kematian 2 orang anak yang disayangi.

"ka..kalau macam tu..abang hensem yang kita jumpa tadi tu.."


"abang dialah!!"


weii gila betul pale otak aku masa dapat tau cerita sebenar. balik rumah aku terus tidur selubung selimut. nasib baik gak tak demam. esoknya, aku pegi minum kat kantin time rehat dengan member aku tu. dia tanya la aku still gelabah ke pasal semalam tu.
aku cakap la "tu kali pertama aku jumpa hantu depan mata derr. nasib baik pakcik pembersih sekolah tu jelaskan. kalau tak sampai hari ni aku gelabah gila."
kebetulan makcik jual kuih ada dekat ngan kitorang and terdengar amende yang kitorang dok sembang ni. tetibe je dia tanya, "eh? anak cakap pasal pembersih sekolah? tak mungkin!"
kitorang pun iye kan lah and tanya balik, "kenapa makcik?"
kali ni terkejut tenggiling pulak kitorang bila makcik tu cerita...

setahu makcik...pakcik pembersih ni dah meninggal 3 tahun lepas. dia hilang 2 orang anak dalam masa yang sama. orang kata dia mati uzur tapi makcik percaya dia mati sebab patah hati. lagipun kat sekolah ni, kita mana ada lagi pembersih sekolah lelaki...

kitorang terus blah dari situ, mintak cuti kat cikgu pasal badan kitorang dah sejuk gila menggigil-gigil. seminggu kitorang tak datang sekolah dan kawasan tu dijadikan kawasan larangan sejak hari itu.

**********

disebabkan ada yang percaya membaca entry lena vs leher sebelum ni, aku nak habaq mai lah kat hampa yang cita ni pon rekaan jaa sematamata. takdak kena mengena langsung dengan sesiapa. kalau nak taw kesah sebenaq lagu mana, hampa carik komik 'Dari Alam Angker' karya PUYUH yang ada cover orang kat public phone teww. sekian.

p/s :: SELAMAT BERPUASA ! yeayyyy :D

Wednesday, 11 July 2012

Wordless Wednesday #3


aku pernah. because 'kecik2' is the best part of this life. true story.

p/s :: U turn please!

Sunday, 8 July 2012

split.

aku ada konflik jiwa.

aku nak berubah sangat sangat. tapi kenapa aku susah nak mampos buat. dulu aku tak macam ni. i really hate myself today. i miss the old me. that's all. please help me. i am so sick. i am badly injured. i am dying.

Friday, 6 July 2012

Fearless Friday #1


wah title cannot gi. okay, this was taken a day before the last payyperr of second semester final exam by encik AA. Aidil Anuar. :) Saturday, 23 June 2012.

and this is the person who cooks almost everyday at home since she's not working to earn money. as Ramadan is near, she decided to stay at home and learn to cook because she's afraid that she cannot resign on Hari Raya anddd she wants to get married. (?) blahh.

she's strong. she's funny. she's adorable. she's beautiful as she is, in herself. she's Syaa. amboi naik lif tekan sendiri bak hang. edit je nampak lah cantik. wakaka. before aku start memfitnah diri sendiri lagi, i better stop. ciao! :P

nanti i nak berlagak dengan hampa semua apa yang i masak ehh. hahaha. macam dia sorang je tau masak. masuk garam pun mak tolong. booooooooooo =.='

p/s :: can't wait!

Wednesday, 4 July 2012

it's coming.

it's july. yeah hello july. and it has been a while. what? i lost interest again in this blogging world. don't wonder why cause i never know.

well, i'm on my semester break. finished up my first year in that typical upm. i'm gonna have freshies and definitely we won't know each other. i'm gonna be called 'kak' again. haha. if there's any. anddd the most important part is, i only have 3 years to graduate and achieve my dreams to work on some money in order to support my family anddd my wedding. awwww :P but still a longgg way to go and a far journey to be passed through.

phew. my english. does it still best of the best like it used to be in classes back then in school? like 3 years, i left the competition between them. haha.

i spent my holiday quite wisely for about this 10 days. and i still have much time before 9 september. so, what did i do? should i tell ya fellas. heh maybe not now cause it's tiring. and for now, to me, sharing is scary. ahha. till then, goodbye.

p/s :: and you will always sell the fish, fishmonger.