Thursday, 3 May 2012

Kaki Gosip.

aww tajukkk. mantap gituu. tangan ke bahu mata ke atas.

okay cemane seseorang tu boleh jadi kaki gosip? sebab dye busy body kan? okay kalau eliminate word body jadi apa? busy kan? okay busy tu apa? sibuk kan? haa sibuk tu aku lah skang ni. dah merepek.

saja je sebenarnya nak cakap, aku rasa semester 2 ni aku busyyyy sangat. kenapa hah? fyi, along this semester, i only managed to be home for only once. i met my parents twice kot. twice? sbb haritu ada balik kampung sbb ada kenduri but only for a night. maybe because every saturday i got koku. koku tu pulak this time kena buat program or any event for ourselves or people. hadoii macam macam hal. plus presentationS and reportS. naknak lepas balik fieldwork hah amik kau selepuk 10 reportS and presentationS kena complete kan and submit in 3 weeks. assignments for scl lagi and individual lagi. aku taktau lah kenapa macam terlalu banyak kerja kena buat.

but don't get me wrong. all of these works i got on the spot. bukan aku tangguh then esok nak submit baru bertungkus lumus, midnight oil bagai semua. err maybe ada some kot. hehe. alah lab report biasa je tu tak sampai sejam dah siap. tu takde hal lah. but what made those a bit lighter is they are all group works. okay relieved lah sikit kan. tapi despite all that, commitment plays the most important role.

hah nak cakap pasal komitmen ni yang timbul isu isu sensitiviti mahupun sastifikasi (?). konfem nye lah ada takpuas hati, takbuat keje, lepas tangan, tak show up in meetings even dye tu ajk or whatsoever. rasa macam bersamamu je tau tak beban tu tertanggung kat bahu ni. mentang mentang tough. daaa. bukanlah nak cakap apa. ini untuk peringatan diri sendiri jugak lah kan. if we are in a group, there should be teamwork right? teamwork ni kalau takde susah lah nak cooperate.

contohnya macam one of my experiences being in an organization. so here we got this one person who has been responsible to be the leader of food management for a program. okay we asked him to look for a sponsor from any company that he could. then after that he got one and the company requested for a letter. and he just told us about that without making an effort to deal with our secretary to make that letter for the company. plus all the budgets, deal with catering and so on were handed to people under him. and he never showed up in meetings and even classes. and all our texts were being ignored just like nampak orang ciumcium tepi jalan pandang tempat lain and run. tahu tak sakit hati tu cemane? aku memang nak provoke fasi supaya tak bagi dye A or even B grade.

see? nampak tak ketidakpuasan hati tu berlaku bagaimana? lalu nampak tak impak dann implikasi nya terhadap dua pihak? satu pihak marah lalu dengki dan satu pihak lagi bakal mendapat kesan buruk terhadap pencapaiannya. memang forgiveness is the best cure (kot?) tapi sometimes kita kena ajar sikit orangorang macam ni so that in the future diorang takbuat macam ni lagi. kalau rasa tak boleh galas tanggungjawab fine then cakap and letak jawatan and we can give that post to others who are more dedicated. haa gaya cakap macam kat parlimen tak? eleh macam tau je kan kat parlimen tu cakapcakap cemane. yelaaa takpenah pegi parlimen sbb masa ada lawatan sekolah dulu ayah tak bagi pegi. sobs.

sooo back to busy, i'm going through second test and my final exam will be on 11th June - 24th June. until  then, my status is busy. anggap aku letak sign busy macam kat ym tu lalu invisible. ahha cakap gebang je kan. :P pape pun, teruskan hidup dengan semangat dan keyakinan yang tinggi. boiiiiiiiiiiiii !

sebenarnya nak letak gambar frankeinstein tp ni wifi usIpot instead of uspot. okay dah tu je.

p/s :: to have better change, we must have courage.

No comments:

Post a Comment