Wednesday, 15 February 2012

So Syok Holidays! :: Part 3


jadi, selepas pulang dari melawat kawasan pada tengah malam, mata tak boleh dilelapkan akibat panahan cahaya yg melampau. disebabkan pukul 4 pagi mahu gerak ke destinasi seterusnya maka haruslah online dan sambung menonton we got married buat kali ke berapa entah. selepas mandi pada pukul 3.30 pagi dan menyiapkan barang segala bagai, here we go toooooooo Cameron Highlands. jyeahh!

bak kata orang, dalam suka pasti ada duka. dan begitulah yg terjadi apabila dalam perjalanan, dugaan ditimpakan tanda Allah rindukan rintihan hambaNya, kereta buat hal. meragam macam budak kecik mintak pedang mainan yg ada sound and light effect star wars. actually, this matter had happened once about a week ago but tu lah dah nak jadi lagi sekali kan.

mula mula lampu engine menyala. means that engine is in a problem. fine ayah teruskan jugak hopefully dapat sampai atas. bila minyak dah auto press, bila start je engine rpm naik tinggi habis, bila press pulak takpegi, memang tak lah. silapsilap arwah, we turned back down after 10 km dah start daki. lalu tersadailah kereta di tepi pekan for almost 4 hours. 

sedih tengok susah hati ayah
memang best bila pegi time CNY, ce bitau workshop mana bukak? syukurlah ada adik ayah yg bersungguh-sungguh tolong. banyak kali ayah cakap yg jasa Peksu tu besar. T_T to be shorten, kereta kena tinggal kat Proton, 2 days later baru boleh check apa problem. while waiting for ayah and Peksu escort kereta dgn tow truck mcm dalam p/s entry yg lepas, kitorang the rest pegilah lepak kat nasi kandar karisma. okay makanan memang sedap, jadi akibat dehydrated *konon* maka minum bergelas gelas air. then after that, Peksu bawakkan naik atas and syukur, thanks to the owner of the restaurant yg tolong hantar jugak. tak muat nak naik honda city tu 6 org. jadi first day kat CH takbuat pape lah just lepak kat umah Peksu and spent 1 night there.

so, the second day we headed to the home-stay yg ayah dah booked, *rugi 1 malam* dan meneruskan plan yg sudah tergelincir dari landasan asalnya. berbekalkan dua kaki yg gagah, kita pergi ke Big Red Strawberry Farm.

family photo is a must
untuk first timer macam aku ni, teruja lah pegi sini kan. dapat tengok banyak strawberry. mana nak jumpa kat melaka strawberry live macam tu ce kabo. okay kat tesco jusco giant memang ada jual yg packed punya tapi tak se cool se superb live. haha over kau jahh.

aku tahu kau suka amik gambar macam ni

tabiat dari kecik
kat sini boleh petik sendiri tapi haruslah kan di charge. 1/2 kilo for rm25, minimum. nanti akan dapat sebakul and dua gunting sbb yg boleh masuk farm untuk petik hanya 2 org sahaja. so i was given the opportunity together with my lil sis Ain. hehe. 

bakal jadi bakul 'picnic'

cita-cita lepasni nak jadi peladang strawberry ah
 disebabkan kesusahan mengambil gambar saat berharga begini, maka tukang gambar telah menceroboh kawasan tanpa diketahui oleh aBANG LA tersebut.

haruslah ada
 jjang! total kutipan kami pada hari itu sebanyak rm48. mannnyak untung.

bajet korea 2
 selepas membeli belah strawberry, kita melawat kedai souvenir kat situ. FULL OF STRAWBERRY PRODUCTS. macam rambang mata je nak pilih beli. ada teh, coklat, biskut, jelly, chokichoki, sabun, jus, syampu, keychain, beg, bantal, selipar, dan sebagainya. dan tak lupa juga, kedai yg menyajikan pelbagai hidangan dari strawberry.

le me with strawberry milkshake, strawberry lassi and fresh strawberyy with whipped cream

add on, strawberry waffles with ice cream, fresh strawberry with yoghurt and honey, and strawberry float

add on, strawberry flavour pancake, strawberry dipped in chocolate
aku boleh kata lah, tempat tu macam strawberry heaven. baaaanyak lagi yg ada cuma perut tak sebesar kedai tu. pehh. memang puas gila babeng dgn strawberry. jadi sila lah kira berapa banyak perkataan strawberry yg ada dalam entry ni skang.

selain tu, biaslah ada bunga-bungaan, sayur-sayuran, pokok-pokokkan dan model-modelan. bila sampai kat CH ni, aku rasa macam auto transform ke minah bunga oh. =.='




siriusLEE memang cantik. tapi tu la kalau bawak balik melaka, konfem jahanam. lepas tu, headed to Cactus Valley. sumpah banyakkk sangat cactus. subhanallah macam macam bentuk, saiz, rupa yg ada. tak pernah tengok. kadangkadang rasa seram pun ada. huehue. lepas kat kaktus tu, cross the bridge untuk ke bahagian bunga-bunga dan pokok sayur.

kiss you through the flowers.
pesakit leukimia
toe-may-toe
 besar kawasan ni. ada pokok epal lah, terung lah, tapi akibat tak berbuah maka tiada gambar yg dapat ditonjolkan. dan hasil lawatan hari ini .....

yg mengandungi pelbagai makanan. ehem.
 selepas mandi dengan air yg sejuk hingga ke tulang like seriously, lantas tanpa berlengah lagi teruskan perjalanan ke pasar malam. the first time view org cina rancak berniaga di pasar malam. jadi pelik sbb tak pernah nampak chinese jual mi goreng, kuih bom, nasi goreng, and macam macam. okay best la suasana malam. sejukkkkkkkk sangatttt. huehue.

sebelum pergi
 selepas balik tak dapat ditonjolkan kerana tangan penuh dengan plastik makanan. :))

therefore, i found that CH was interesting. sbb benda yg tiada di melaka ada di sini. err cuma ada pollution yg ketara lah. :P jadi jumpa di part 4 pulak. sekian~

p/s :: apa salah aku sampai boleh jadi macam ni?

No comments:

Post a Comment